Sociale media

Open the menu

Maleisië

Malaisie

In Maleisië verstrekt Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg aan vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel.

In 2017 heeft AZG in Maleisië 51 mobiele klinieken voor vluchtelingen ingelegd, 4862 consultaties verstrekt en 893 patiënten doorverwezen naar secundaire zorginstellingen, voornamelijk voor spoedeisende verloskundige zorg en neonatologie, het verzorgen van trauma’s na ongevallen op het werk of thuis, en de behandeling van tuberculose en niet-overdraagbare ziekten. Zowat 65% van de behandelde patiënten waren niet-geregistreerde vluchtelingen, voornamelijk Rohingya, die door hun precaire juridische statuut vaak van medische zorg zijn uitgesloten. In 2018 heeft AZG een permanente kliniek voor eerstelijnszorg geopend in Penang, in een wijk waar veel migranten wonen, afkomstig uit tal van landen.

Sinds begin 2017 doet AZG in de opvangcentra van de overheid medische onderzoeken bij en verleent het ambulante consultaties aan de slachtoffers van mensenhandel. Het team heeft hygiënekits uitgedeeld en gezondheidsvoorlichting gegeven. De 297 slachtoffers die daarvan gebruik hebben gemaakt, kwamen uit Thailand, Cambodja, Vietnam, Indonesië, China, Myanmar, Maleisië, Nepal, Bangladesh en de Filipijnen.

Op het eiland Langkawi, een plek waar veel migranten aan land komen, heeft AZG een goed functionerend netwerk uitgebouwd met de verschillende vissersgemeenschappen en met de plaatselijke autoriteiten. Op die manier kan het team onmiddellijk in actie komen als er een boot met vluchtelingen aankomt. Voor de vissers werden twee opleidingssessies georganiseerd.

AZG komt ook tussen om vluchtelingen een betere bescherming te bieden. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) beperkt het aantal asielaanvragen van etnische groepen uit Myanmar, goed voor 90% van de asielzoekers in Maleisië. Een beperkt aantal ngo’s mag aanvragen indienen bij de UNHCR en die zijn gebaseerd op een bijkomend aantal criteria op het vlak van kwetsbaarheid. In 2017 heeft AZG 439 van dat soort aanvragen ingediend, goed voor 31% van alle aanvragen die de vluchtelingenorganisatie nationaal heeft binnengekregen.

 

Beginjaar AZG in het land:
2004