Sociale media

  • NL
Open the menu

Idlib: een slecht voorteken

Vorige week waarschuwde projectcoördinator Cristian Reynders nog dat Noordwest-Syrië niet klaar leek voor een uitbraak van COVID-19. Wat Cristian deze week meemaakte, lijkt zijn waarschuwing te bevestigen: het Syrische zorgsysteem heeft nu al alle moeite om een paar patiënten met coronasymptomen te verwerken. Cristian doet het relaas van een bewogen dag.

"Woensdag 8 april: een 65-jarige oude man komt binnen in het ziekenhuis in Idlib. Hij heeft hartproblemen en symptomen van corona: acute ademhalingsproblemen en koorts. Het team geeft hem meteen zuurstof en de best mogelijke medische zorg, terwijl ze wachten op een ambulance. Hij moet naar een van de twee aangewezen ziekenhuizen om getest te worden.

Het team belt met beide ziekenhuizen, maar geen van de twee kunnen hem opnemen. Het eerste heeft de nodige voorraden niet om hem te behandelen, het tweede is nog niet klaar om coronapatiënten op te nemen. Ook de ambulancedienst is nog niet klaar om (mogelijke) coronapatiënten te vervoeren. Maar het medische team is vastberaden om hulp voor deze man te zoeken en geeft niet op. Een uur later staat een team van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de deur om een monster af te nemen voor een coronatest. Uiteindelijk vindt het team toch een ambulance om de patiënt naar het eerste ziekenhuis brengt. Daar hebben de medewerkers inmiddels hun uiterste best gedaan om aan de nodige voorraden te komen.

Van deze man wordt z'n temperatuur gemeten net buiten onze mobile kliniek.
Deze man z'n temperatuur wordt gemeten net buiten onze mobile kliniek. © Omar Haj Kadour, maart 2020.

24 uur later komt de uitslag binnen van de test. De man blijkt geen COVID-19 te hebben. Maar we hebben wel belangrijke lessen geleerd. We kregen de bevestiging van wat we al wisten en waar we ons zorgen over maakten: het zorgstelsel in Idlib is al totaal overbelast en kampt met voorraadtekorten. Als corona zich hier verspreidt, zijn de gevolgen niet te overzien. De worsteling om deze ene man die mogelijk met corona besmet was te helpen, is een voorteken van wat de regio te wachten staat als de pandemie deze kant opkomt.

De afgelopen maanden, jaren, hebben we onze stem zo luid mogelijk laten horen, hebben we verteld hoe kritiek de situatie is in het noordwesten van Syrië. We hebben aangegeven wat onze, en met ons ook dat van anderen, beperkingen zijn om de zorg te kunnen leveren die de mensen nodig hebben. Op dit moment is het enorm moeilijk om voorraden en mensen Noordwest-Syrië in te krijgen. En dat staat ons in de weg om onze hulp op te schalen. En we weten van andere organisaties dat zij met dezelfde uitdagingen kampen. Tegelijkertijd zien we elke dag dat medische hulp dringend nodig is. En met de coronapandemie wordt deze situatie alleen maar nijpender.

Eén dag later overlijdt de man aan hartfalen. Zijn dood stemt mij triest. Hij was een van de 7 mensen met coronasymptomen die deze week in het ziekenhuis zijn binnengekomen. In deze situatie doen we wat we kunnen met de middelen die we hebben. Maar de hulp móet acuut worden uitgebreid. En dat is waarom Turkije het moet toelaten dat essentiële voorraden en hulpverleners met spoed Noordwest-Syrië in kunnen."