Sociale media

Open the menu

Nauru

Nauru
Jaar AZG begon te werken in het land
2017

Artsen Zonder Grenzen moest onverwacht honderden kwetsbare patiënten achterlaten, toen de Nauruaanse overheid liet weten dat hun diensten "niet langer vereist waren".

Vanaf november 2017 verstrekten we op basis van een formeel akkoord met het Nauruaanse ministerie van Volksgezondheid gratis psychologische en psychiatrische zorg aan de inwoners van Nauru, asielzoekers en vluchtelingen die naar het eiland gezonden werden ten gevolge van het Australische beleid van 'offshore processing'.

Asielzoekers die Australië met de boot proberen te bereiken, worden zo naar afgelegen Pacifische eilanden gestuurd in afwachting dat hun aanvraag verwerkt wordt. Toen we met onze activiteiten startten, hadden velen al meer dan vijf jaar op Nauru doorgebracht en alle hoop verloren nog elders hergevestigd te worden.

Nadat we elf maanden lang interventies hadden georganiseerd, liet de Nauruaanse overheid ons in oktober zonder waarschuwing weten dat onze diensten niet langer vereist waren en  binnen de 24 uur moesten worden stopgezet. Daardoor bleven honderden hulpbehoevende patiënten achter.

kliniek
De onafhankelijke kliniek waar onze teams psychologische bijstand verlenen aan migranten en vluchtelingen. © AZG, november 2017.

In december publiceerden we het eerst onafhankelijke rapport dat de omvang van de behoefte aan geestelijke gezondheidszorg aantoonde. Bijna de helft van de Nauruaanse patiënten moet behandeld worden voor een psychose. Van de behandelde vluchtelingen en asielzoekers had 30% een zelfmoordpoging ondernomen en had 60% zelfmoord overwogen. Erger nog, terwijl de toestand van de meeste Nauruaanse patiënten zichtbaar verbeterde door de zorg van Artsen Zonder Grenzen, ging slechts 11% van de vluchtelingen en asielzoekers er door onze zorg op vooruit. Dat toont aan dat hun hechtenis van onbepaalde duur verband houdt met de verslechtering van hun geestelijke gezondheid. Die bevindingen zetten Artsen Zonder Grenzen ertoe aan om te ijveren voor de afschaffing van het Australische beleid van 'offshore processing' en voor de onmiddellijke overbrenging van alle vluchtelingen en asielzoekers naar een veilige plaats waar ze snel permanent hergevestigd kunnen worden.