Sociale media

Open the menu

Mauritanië

Mauritanie
Jaar AZG begon te werken in het land
1994

In Mauritanië biedt Artsen Zonder Grenzen medische zorg en psychologische hulp aan Malinese vluchtelingen en kwetsbare gastgemeenschappen.

In 2012 dwong het conflict in Mali duizenden mensen op de vlucht naar Mauritanië. Velen vestigden zich in het kamp van Mbera op de grens tussen beide landen. Er was een vredesakkoord in 2015, maar veel vluchtelingen hebben beslist om in het kamp te blijven wegens de onveiligheid in het noorden van Mali. Volgens het VN-Vluchtelingenagentschap leefden eind 2017 52.000 mensen in dit kamp; meer dan 4.000 kwamen nog toe in de loop van het jaar.

Artsen Zonder Grenzen biedt spoedzorgen en basiszorgen aan vluchtelingen in het kamp en aan gastgemeenschappen in Bassikounou en Fassala, in de buurt van het kamp. In 2017 deden we meer meer dan 200.000 raadplegingen, onder andere voor perinatale zorgen, familieplanning, vroedkundige zorgen en neonatologie, chronische en infectieziekten en voeding. De teams deden 408 chirurgische ingrepen, waaronder keizerssneden en orthopedische operaties. In 2017 begon Artsen Zonder Grenzen met psychologische hulp voor vluchtelingen in het kamp. Ze deed 721 psychologische consultaties.

Op het einde van het jaar bouwde Artsen Zonder Grenzen een vroedkundige eenheid in het gezondheidscentrum van Barkéol (regio van Assaba) en schonk ze het materiaal.