Sociale media

  • NL
Open the menu

Bosnië en Herzegovina

Begin 2018 merkten we een toename op in het aantal mensen dat Bosnië en Herzegovina bereikte, in de hoop Kroatië binnen te raken en verder westwaarts te trekken. In de zomer probeerden dan ook duizenden mensen de grens met Kroatië over te steken. Bij momenten leefden tot wel 5.000 vluchtelingen in de geïmproviseerde nederzettingen en in verlaten gebouwen in de buurt van de grenssteden Velika Kladuša en Bihać.

We boden er medische hulp in samenwerking met de Bosnische gezondheidsautoriteiten en stonden burgerbewegingen bij om de leefomstandigheden te verbeteren, door onder meer douches, kledij en wasplaatsen ter beschikking te stellen.

In 2018 waren we zeven maanden lang actief in Bosnië en Herzegovina. In die periode hielden we bijna 5.000 medische consultaties. We behandelden vooral luchtwegeninfecties, huidaandoeningen en spier- en gewrichtspijnen, gezondheidsproblemen die toe te schrijven zijn aan ongezonde leefomstandigheden.

Heel wat patiënten meldden ons dat ze het slachtoffer waren geweest van geweld door de grenspolitie, of dat ze onnodig hardhandig werden teruggestuurd. We blijven het gebruik van geweld tegen migranten aan de kaak stellen en blijven de burgergemeenschap en vrijwilligersorganisaties steunen die dergelijke incidenten vastleggen en onder de aandacht brengen.