Sociale media

Open the menu

Noordwest-Syrië: de getuigenis van Aisha, een verloskundige voor AZG

Country
Syrië
Theme
Natuurrampen

Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) luisterden naar Aisha, een toezichthoudende verloskundige van AZG die in Azaz, Noord-Syrië, woont. Aisha maakte de aardbevingen mee en kwam onmiddellijk in actie voor de gewonden, in nauwe samenwerking met onze medewerkers in het land.  

Apocalyptische taferelen

"Toen de aardbeving om 4.17 uur plaatsvond, sliepen mijn gezin en ik. We voelden het gebouw boven ons hoofd schudden. Eerst wisten we niet wat er gebeurde, maar na ongeveer tien seconden wisten we dat het een aardbeving was. Mijn man greep onze tweejarige dochter, Lareen, terwijl ik onze andere kinderen ging halen en we renden naar buiten.  Om hen te redden gooiden onze buren op de bovenste verdiepingen hun kinderen uit de ramen, zodat wij ze konden opvangen. Dat deden we en toen trokken we ze weg. Buiten keken we om ons heen, we waren geschokt. Onze tranen waren vermengd met bloed. We begrepen niet wat er gebeurde."

sages-femmes
De door AZG gesteunde kraamafdeling in Mare, een stad in het noorden van het gouvernement Aleppo. De afdeling werd tijdens de aardbevingen van 6 februari geëvacueerd omdat het gebouw dreigde in te storten. Mare stad, gouvernement Aleppo, februari 2023 ©AZG

Mobiliseren en zorgen

"Ik besefte dat ik mensen moest gaan redden. Sommige mensen waren in hun gebouw gebleven, anderen zagen misschien hun huis op hen instorten. Ik rende op mijn blote voeten door de straat. Mijn man schreeuwde naar me dat ik terug moest komen: "Aisha, waar ga je heen? Kom terug!" 

"Ik kon niet stil blijven staan terwijl zoveel mensen hulp nodig hadden. Er zitten mensen vast onder het puin," zei ik. Ik ben een verzorger, ik moet ze helpen.

"Ik liep door de straten van onze wijk tot ik zeker wist dat er geen gebouw was ingestort. Pas toen kwam ik terug om mijn kinderen vast te houden. De rest van de nacht brachten we door bij onze buren op de binnenplaats, in de regen. We waren doodsbang. Als moeder wilde ik er alleen maar zijn voor mijn kinderen, vooral omdat mijn oudste zoon was omgekomen bij de bombardementen op Aleppo. Het eerste waar ik aan dacht was dat ik hen moest beschermen en naar een veilige plek brengen. Maar ik kon niet lang bij hen blijven. Ik moest de anderen gaan helpen. De ziekenhuizen riepen medische teams op om te helpen. De geredde mensen kwamen in grote aantallen aan bij de ziekenhuizen, die volledig overstelpt waren. Mijn kinderen moedigden me aan om te gaan. Mijn zoon zei: "Mam, ga de mensen helpen. Blijf niet hier!" Dat gaf me de kracht om te gaan.  Ik nam de auto en ging [als vrijwilliger] naar het ziekenhuis dat medisch personeel het hardst nodig had. Ik kwam aan op de spoedeisende hulp en begon te werken. Ik stond in nauw contact met de AZG-teams in het gebied. De medische referent van Artsen Zonder Grenzen vroeg me wat we nodig hadden aan medicijnen en chirurgische en medische apparatuur in deze faciliteit."

Snel handelen om zoveel mogelijk levens te redden 
"Om 13.24 uur voelden we een sterke naschok. Het ziekenhuisgebouw bestond uit metalen panelen en had elk moment kunnen instorten. De gewonden haastten zich om het ziekenhuis te verlaten. We ontvingen meer dan 50 gewonden uit alle regio's. Alle vier de operatiekamers zaten vol. We hadden te weinig apparatuur en de chirurgen konden niet alle operaties uitvoeren, dus verwezen we de patiënten naar andere ziekenhuizen voor behandeling. We probeerden de pijn van de kinderen zoveel mogelijk te verlichten. We brachten ze weg van de afdelingen om het bloed en het geweld te vermijden. Meer konden we niet doen."

Steun aan rampgebieden en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen 
"Op de tweede dag ging ik naar het AZG-kantoor in Al-Salameh, in het noorden van Syrië. We namen contact op met de ziekenhuizen die door de aardbeving getroffen waren, om hun behoeften te kennen. Daarna vormden we vier groepen, bestaande uit artsen en logistieke medewerkers, om samen met onze partners elk van de getroffen gebieden te bezoeken: Afrin, Jindiris, Azaz en Marea."

"Toen we deze gebieden bereikten, begonnen we de lokale organisaties te helpen bij het uitdelen van kussens, matrassen, dekens, schoonmaakmiddelen, kookgerei, d.w.z. basisbehoeften voor mensen die hun toevlucht hadden gezocht in de velden, onder de olijfbomen of op woestijngrond.  Het was erg koud, het regende en sneeuwde. Sportzalen, speelplaatsen en gemeenschapscentra werden geopend voor mensen die niet meer naar hun huizen konden terugkeren. We voorzagen hen van voedsel, dekens en matrassen. Het is moeilijk om in ons eentje in alle behoeften van de mensen te voorzien, want deze gebieden zijn zwaar getroffen en de schade van de aardbeving is enorm. Daarom geven wij voorrang aan degenen die hun huis hebben verloren."