Médias sociaux

Open the menu

Vanuit onze kraamkliniek in Khost: “We proberen nu élke zwangere vrouw in de regio op te vangen”

Country
Afghanistan
Theme
Conflicten

In Khost – een afgelegen stad in de bergen in het uiterste oosten van het land – runnen we al jaren een kraamkliniek, onze grootste ter wereld. Tussen 15 en 22 augustus heeft het ziekenhuis 402 zwangere vrouwen opgenomen en 338 pasgeborenen ter wereld gebracht. Een van onze dokters vertelt over de eerste weken van augustus in Khost. - Getuigenis van 27 augustus 2021. 

Een archiefbeeld uit 2019. Het diensthoofd van onze neonatale dienst onderzoekt een pasgeboren baby. Khost is onze grootste kraamkliniek ter wereld. Alleen al in de maand juli konden we 1.450 baby's veilig ter wereld brengen. We proberen nu om onze diensten uit te breiden om nog meer vrouwen te kunnen bijstaan.
Een archiefbeeld uit 2019. Het diensthoofd van onze neonatale dienst onderzoekt een pasgeboren baby. Khost is onze grootste kraamkliniek ter wereld. Alleen al in de maand juli konden we 1.450 baby's veilig ter wereld brengen. We proberen nu om onze diensten uit te breiden om nog meer vrouwen te kunnen bijstaan. © Elise Moulin

toegang tot gezondheidszorg zeer beperkt

"Hoewel de stad zelf niet zo zwaar is getroffen als andere plaatsen, hebben we het toch moeilijk. Markten, openbaar vervoer en de meeste privéklinieken zijn gesloten. De toegang van de mensen hier tot gezondheidszorg is nu zeer beperkt. Een enkele bevalling in een privékliniek kan 3 tot 5 duizend Afghani (35 tot 60 euro) kosten. Naar Afghaanse normen is dat zeer duur. Daardoor wordt de druk op de gezinnen nog opgevoerd.

De mensen worden al geconfronteerd met zoveel onzekerheid, als zwangere vrouw wordt het nog moeilijker. Zij proberen óók geld te besparen natuurlijk. En omdat wij onze kraamzorg gratis aanbieden, komen heel veel vrouwen nu naar hier.  

Voor de gevechten focuste onze materniteit zich op zwangerschappen en bevallingen met complicaties. Maar in de laatste weken hebben die focus moeten verbreden, net om meer vrouwen te kunnen bijstaan. We hebben onze toelatingscriteria verruimd en geven we nu medische zorg aan élke zwangere vrouw. Dat doen we net zolang zij opnieuw elders terecht kunnen.

Zorgen over tekort aan geneesmiddelen

Lokale organisaties waarmee we samenwerken, vertellen ons hoe moeilijk het is om toegang te krijgen tot gezondheidszorg voor afgelegen gemeenschappen. Het transportsysteem functioneert niet volledig. We maken ons vooral zorgen over onderbrekingen in de aanvoerketens voor essentiële, levensreddende medicijnen. 

Maar ondanks die uitdagingen zijn we vastbesloten: zolang we kunnen, zetten wij onze medische activiteiten voort. Zoveel mogelijk moeders en kinderen helpen, daar blijft het om draaien.”