Médias sociaux

Open the menu

Afghanistan: de situatie in Lashkar Gah, Kandahar en Kunduz

Sinds mei laait het geweld in Afghanistan weer op. Vooral in de provinciehoofdsteden woeden hevige gevechten tussen de Afghaanse strijdkrachten en het Islamitisch Emiraat van Afghanistan (ook bekend als de Taliban). Het aantal doden en gewonden neemt met de dag toe, mensen raken op grote schaal ontheemd en de medische zorg staat onder druk. Het conflict blijft veranderlijk met oplaaiend geweld in verschillende gebieden van het land. In drie gebieden waar we werken, Lashkar Gah en Kandahar in het zuiden, en Kunduz in het noorden, zijn de gevolgen van het geweld acuut voelbaar. Maar ook rond de stad Herat wordt nog steeds gevochten.

In en rond de stad Kunduz wordt hevig gevochten. Voor de vele mensen op de vlucht, richtten we een tijdelijke kliniek op. Maar liefst 3.400 medische consulten voerden we uit in de eerste 12 dagen.
In en rond de stad Kunduz wordt hevig gevochten. Voor de vele mensen op de vlucht, richtten we een tijdelijke kliniek op. Maar liefst 3.400 medische consulten voerden we uit in de eerste 12 dagen. © Prue Coakley , 10 juli 2021

Ziekenhuizen in de frontlinie, we passen onze zorg constant aan

In sommige steden, zoals Lashkar Gah en Kunduz, bevinden de medische voorzieningen zich in de frontlinie. Onze medewerkers blijven patiënten behandelen in al onze projecten. We passen onze projecten voortdurend aan om snel te kunnen inspelen op de veranderende behoeftes. Terwijl de gevechten de steden binnendringen, blijven de ziekenhuizen functioneren, maar de dreiging van geweld is constant. We herhalen met klem dat patiënten, medische personeel en medische instellingen te allen tijde moeten worden gerespecteerd.

Lashkar Gah: gevechten komen dichtbij, maar ziekenhuis blijft draaien

In de stad Lashkar Gah wordt al meer dan een week hevig gevochten. In het ziekenhuis van Boost ondersteunen we medische, verloskundige en chirurgische noodgevallen. Het personeel blijft in het ziekenhuis om patiënten te behandelen, terwijl mortier- en raketaanvallen en luchtaanvallen van zeer dichtbij plaatsvinden. Op 9 augustus ontplofte er een raket op het terrein van het ziekenhuis, vlak bij de spoedafdeling, maar gelukkig vielen er geen gewonden. Het personeel heeft tot nu toe alle afdelingen van het ziekenhuis draaiende kunnen houden. Vorige week hebben onze teams op één dag 20 operaties uitgevoerd. Veel mensen zijn intussen de stad ontvlucht, waardoor nu minder patiënten naar het ziekenhuis komen voor zorg.

Mahmood wordt verzorgd door ons team in Boost, in de provincie Helmand. Hij werd neergeschoten toen hij probeerde te vluchten uit zijn huis.
Mahmood wordt verzorgd door ons team in Boost, in de provincie Helmand. Hij werd neergeschoten toen hij probeerde te vluchten uit zijn huis. © Tom Casey , mei 2021

Kunduz: kantoor omgebouwd tot traumacentrum

Ook in en rond Kunduz zijn de gevechten de laatste tijd opgelaaid. Vorige week viel de stad in de handen van de Taliban. Toen het geweld in juli toenam, bouwden we onze kantoorruimtes om tot een traumacentrum met 25 bedden. Daar konden we mensen opvangen met wonden veroorzaakt door explosies, kogels en granaatscherven. In de eerste week van augustus hebben we er 127 patiënten behandeld. Daaronder ook 27 kinderen jonger dan 16 jaar. Ook buiten de stad Kunduz, in Chahar Dara ondersteunen we een trauma-unit. In de eerste week van augustus stabiliseerden we er 126 gewonden.  

In het operatiekwartier in het traumacentrum in Kunduz verzorgen we een oorlogsgewonde.
In het operatiekwartier in het traumacentrum in Kunduz verzorgen we een oorlogsgewonde. © Evangeline Cua, 2 augustus 2021.

Sinds de gevechten zijn opgelaaid, zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Sommigen hebben veiligheid gezocht in informele nederzettingen in stedelijke gebieden met weinig toegang tot basisvoorzieningen zoals voedsel, onderdak en medische zorg. In juli openden we een kleine polikliniek voor ontheemde vrouwen en kinderen in Sar Dawra, net buiten Kunduz. De kliniek behandelde ongeveer 300 patiënten per dag, daarnaast verdeelden we ook drinkwater aan de ontheemde bevolking. In augustus droegen we deze activiteiten over aan een andere organisatie, zodat de teams zich konden concentreren op traumazorg.

Kandahar: we verzorgen kinderen onder vijf jaar

 In de stad Kandahar hebben we een tijdelijke kliniek opgezet voor medische verzorging van kinderen jonger dan vijf jaar in het kamp Haji, een informele nederzetting waar momenteel 500 ontheemden wonen. We behandelen vooral kinderen met ademhalingsziekten, diarree en bloedarmoede. We hebben ook waterpunten hersteld en gezorgd voor toiletten en douches.

Blijf op de hoogte van de situatie in Afghanistan en elders ter wereld. Schrijf je in op de nieuwsbrief van AZG België

AZG hecht belang aan de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.