Médias sociaux

Open the menu

Voor wie in gevangenschap leeft kan een eenvoudige balpen soms meer goed doen dan geneesmiddelen

Country
Libië

Op een ochtend in mei 2019, onder de mistroostige hemel boven de wijk Janzour in de Libische hoofdstad Tripoli, hangt een vrouw haar kleurrijke wasgoed te drogen in het ochtendbriesje op haar terras. Aan de overkant van de straat zitten meer dan honderd vluchtelingen en migranten opgesloten achter de prikkeldraad en de vieze muren van het detentiecentrum van Anjila.

Buiten komt een team gezondheidswerkers van Artsen Zonder Grenzen aan bij het streng bewaakte centrum. Ze hebben geneesmiddelen, extra rantsoenen en een doos schriftjes bij zich. Hun doelstelling voor vandaag? De fysieke pijn verlichten van de gevangen vluchtelingen en migranten. Zij worden gedwongen te leven in armoede en mensonwaardige omstandigheden en lijden onder meer aan angststoornissen, slapeloosheid en depressie. We bieden aan hen vitale geestelijke gezondheidszorg.

Femme dans un centre de détention en Libye
Een vrouw in het detentiecentrum getuigt: "We verliezen hier de hoop. We zijn mensen, geen misdadigers. Als we vluchten, is dat omdat we een beter leven willen, niet omdat we iets hebben misdaan." © Sara Creta/AZG. September 2018.

Een spelletje ‘OXO’ als therapie

“De gedetineerden zijn constant in gedachten verzonken. Ze zitten immers opgesloten op een plaats waar ze haast niets kunnen doen”, licht Hisham Sofrani toe, die als sociaal assistent werkt voor Artsen Zonder Grenzen. “Wie in een bijzonder hachelijke situatie vastzit en geen keuzes of opties meer ziet, blijft gebeurtenissen uit het verleden in het hoofd afspelen, vooral dan de meest negatieve.”

Mentale stimuli – schrijven, tekenen of een spel als ‘OXO’ spelen – kan therapeutisch werken en de mensen de kans bieden zich uit te drukken. Dat helpt hen om de gevaarlijke omstandigheden waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden het hoofd te bieden. Het kan ook sociaal contact in de hand werken met andere gedetineerden uit andere landen en met andere ervaringen. Voor wie in gevangenschap leeft, kan een balpen soms meer troost bieden dan geneesmiddelen.

Centre de détention libyen
Een overlevende van een schipbreuk in de Middellandse Zee. Net als vele andere zit hij nu opgesloten in een detentiecentrum in Libië. © Sara Creta/AZG. September 2018.

Terwijl de artsen de patiënten screenen op ziektes als luchtwegeninfecties, schurft of tuberculose, komt een kleine groep buiten het centrum samen voor een gesprek met een consulent. Samen bespreken ze de oorzaken van stress, de verwante problemen, zoals slapeloosheid, en hoe ze ermee moeten omgaan.

Daarna volgen ademhalings- en fysieke oefeningen. Iedereen is aandachtig, en op sommige gezichten verschijnt zelfs een glimlach. Ze krijgen weer een levendige blik.

“Per slot van rekening hebben deze mensen niet alleen nood aan een arts. Ze willen ook weten dat er ergens nog iemand is die zich over hen ontfermt en behandelt met de waardigheid die ze verdienen”, besluit Sofrani.

Schending van het internationaal recht

Om en bij de 6.000 vluchtelingen en migranten zitten momenteel opgesloten in officiële detentiecentra van de Libische overheid. Velen van hen zijn hun land ontvlucht, kwamen van erg ver en waren op zoek naar een veiliger toekomst. Ze vonden echter alleen afpersing, foltering, seksueel geweld, uitbuiting en dwangarbeid in Libië en langs hun reisroute. Deze kwetsbare personen worden voor onbepaalde tijd vastgehouden in omstandigheden die lang niet aan de internationale normen voldoen en nefast zijn voor hun fysieke en mentale gezondheid.
Vandaag is de jammerlijke lijdensweg van migranten en vluchtelingen in Libië genoeg gekend. Toch blijven de Europese lidstaten er mensen naar terugsturen, zich goed en wel bewust van de situatie en in strijd met het internationaal recht.