Médias sociaux

Open the menu

AZG breidt hulpverlening aan Rohingya in Bangladesh uit

Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulp drastisch opgeschaald in Bangladesh. 1.000 hulpverleners werken met man en macht om hulp te bieden. Inmiddels zijn meer dan 582.000 Rohingya-vluchtelingen de grens overgestoken na de oplaaiende gevechten in Rakhine, Myanmar.

Vue du camp de fortune de Jamtoli au Bangladesh.
Het vluchtelingenkamp Jamtoli in Bangladesh. © Paul Andrew Jabor/AZG

We hebben de teams met 800 extra mensen uitgebreid, waarmee er nu 1.000 lokale en internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen met man en macht werken omhulp te bieden. Elke dag behandelen zij 2.000 mensen op 7 verschillende locaties in de vluchtelingenkampen.

De bestaande kliniek in het kamp Kutapalong (sinds 2009) is met 20 naar 70 bedden uitgebreid. 3 andere speciaal opgezette klinieken worden nog verder uitgebreid zodat ook hier specialistische zorg geboden kan worden. Daarnaast hebben we gezondheidsposten en mobiele klinieken opgezet in Kutupalong, Balukhali, Mainnerghona, Jamtoli, Unchiparang en bij grensoversteekplaatsen.

Un homme récupère l'eau d'un puits creusé à la main dans un camp de fortune d'Unchiparang.
Een man haalt water uit een met de hand gegraven waterput in het kamp Unchiparang. Maar ook op drie meter diepte is water niet noodzakelijk drinkbaar. © Paul Andrew Jabor/AZG

Naast medische hulp zorgen we voor schoon water en hygiënische voorzieningen, belangrijk om het uitbreken van besmettelijke ziekten te voorkomen in deze overvolle kampen. Tot nu toe hebben we 200 eenvoudige wc’s gebouwd, 34 waterputten geboord en een waterinstallatie opgezet. Daarnaast voeren we per vrachtwagens elke dag 100.000 liter schoon water aan voor de mensen. Onze water-en-sanitatiespecialisten werken ook nog aan 400 waterbronnen en 1.000 eenvoudige wc’s in de nederzettingen in Balukhali en Kutupalong.

Dit alles is echter nog niet genoeg, volgens Robert Onus, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. ‘Er zijn 582.000 mensen bijgekomen bij de 200.000 vluchtelingen die er al waren. Er is dus een schreeuwende behoefte aan onderdak, schoon water, medische zorg en voedsel. Om ziekte-uitbraken te voorkomen zijn er bijvoorbeeld er in totaal minstens 8.000 eenvoudige wc’s nodig.’

Artsen Zonder Grenzen maakt zich ook ernstig zorgen om de situatie voor Rohingya’s in Centraal- en Noord-Rakhine staat in Myanmar, waar zij niet aan medische zorg, voedsel en andere zaken om te overleven kunnen komen. Internationale hulporganisaties wordt de weg naar Noord-Rakhine geblokkeerd, de Myanmarese overheid laat enkel een klein groepje organisaties, waaronder het Myanmarese Rode Kruis, toe.