Sociale media

Open the menu

Neen, we laten ze niet varen

Samen helpen we mensen op de vlucht

 

Miljoenen mensen ter wereld zijn op de vlucht voor oorlog, geweld of rampen. De Rohingya in de enorme kampen in Bangladesh, honderdduizenden mensen die in gevangenissen in Libië verkommeren, duizenden mensen die de gevaarlijke oversteek proberen maken over de Middellandse Zee… Al deze mensen zijn op de vlucht en op zoek naar veiligheid.

Laten we hen varen?

Ik laat hen niet varen

Help ons mensenlevens te redden
Elk jaar riskeren duizenden mensen hun leven op de Middellandse Zee

Per jaar wagen duizenden mensen - op zoek naar veiligheid - zich aan de levensgevaarlijke oversteek vanuit Libië naar Europese wateren, in kleine, gammele, overvolle bootjes. Het is de dodelijkste migratieroute ter wereld. En net hier weigert Europa elke hulp, net deze mensen laat Europa maar varen, een haast zekere verdrinkingsdood tegemoet.

Toen we dichter bij de boot kwamen, zagen we dat die aan het zinken was. Tientallen mensen klampten zich nog vast aan de boot, maar de meeste mensen lagen al in het water. Voor 22 mensen kwamen we te laat, maar we konden die dag 71 mensen redden.
redding
door

Riccardo Gatti

Rescue Team Leader

Sinds 2015 is Artsen Zonder Grenzen aanwezig op de Middellandse Zee met zoek- en reddingsschepen. En we blijven uitvaren zolang deze mensen de oversteek blijven maken.

❌ Al 7 jaar lang weigeren wij aan wal toe te kijken.

🆘 Al 7 jaar varen onze reddingsschepen uit.

✔️ Sinds we met onze zoek- en reddingsacties begonnen, hebben we al meer dan 81.000 mensen gered op zee.

Steun ons werk in Libië
Honderdduizenden mensen zitten gevangen in een ware hel

Wie vlucht uit onveilige landen als Soedan, Eritrea of Somalië belandt of zijn route vaak in Libië. Maar daar wacht hen de hel. Velen worden willekeurig gearresteerd, sommigen worden zelfs ontvoerd voor losgeld of verkocht als slaaf. Wie wordt ‘gepakt’ belandt in heuse gevangenissen, waar zij in ronduit smerige, overvolle cellen soms maanden- of jarenlang vastzitten. Maar liefst 600.000 mensen op zoek naar een beter leven zitten gevangen in middeleeuwse vergeetput in Libië.

❌ Maar wij weigeren hen te vergeten.

✔️ Onze teams werken al jaren in de detentiecentra en bieden deze mensen medische en psychologische bijstand.

📢 Maar we roepen ook op tot actie en die oproep weerklinkt steeds luider: stop dit onmenselijk detentiebeleid!

Steun onze hulp in de vluchtelingenkampen
1 miljoen Rohingya in Bangladesh

Bijna 1 miljoen Rohingya zijn gevlucht voor extreem en moorddadig geweld in hun thuisland Myanmar.  Tien jaar later leven zij nog steeds in dezelfde haastig opgezette, overvolle vluchtelingenkampen in Bangladesh. Ze zijn een volk zonder staat, zonder werk of onderwijs, zonder hoop om ooit nog terug te keren naar hun thuisland.

❌ We laten de Rohingya niet in de steek.

✔️ Al tien jaar staan onze teams aan hun zijde, met medische en psychologische zorg.

👩‍⚕️ In 2019 haalden we de kaap van 1 miljoen patiëntenconsulten. Sindsdien hebben we onze hulp enkel nog maar uitgebreid.

Doe een gift: laat mensen op de vlucht niet varen

Wij bieden al 50 jaar medische en humanitaire hulp aan alle mensen die dat hard nodig hebben, waar ook ter wereld, aan welke kant ook van de grens. Onze dokters maken geen onderscheid tussen vluchtelingen of asielzoekers, ontheemden of migranten. Wij zien mensen op de vlucht, mensen in nood, mensen die onze zorg heel hard nodig hebben. En die zorg kunnen we enkel bieden dankzij jouw steun.

Bedankt voor jouw gift.

Ik doe een gift

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC: GEBABEBB

Sociale media