Médias sociaux

Open the menu

Haïti: geweld en onveiligheid nemen fors toe in Port-au-Prince

Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, staat onder hoogspanning. De situatie in de stad is extreem onveilig, nu gewapende groepen om de macht strijden en de regering uitdagen. Willekeurig geweld houdt de stad in de ban: buurten worden aangevallen, huizen geplunderd en in brand gestoken, op de straten wordt openlijk geschoten. Een bijkomend brandstoftekort brengt intussen essentiële diensten als medische zorg verder in gevaar.

Delmas 5
Onder andere in deze school worden mensen op de vlucht voor het geweld opgevangen. Via mobiele klinieken bieden we drinkbaar water en medische zorg. Maar ook voedsel en sanitair zijn nodig. © Pierre Fromentin

19.000 mensen voor het geweld op de vlucht

Door geweld in Port-au-Prince zijn de afgelopen maanden ongeveer 19.000 mensen moeten vluchten. Gezinnen met jonge kinderen, mensen met een handicap en andere kwetsbare personen zijn met geweld uit hun huizen gejaagd.  Hele buurten zijn voor het geweld op de vlucht. Sommige mensen worden opgevangen in scholen, stadions en kerken. Zij hebben vooral voedsel, toiletten en een permanente slaapplek nodig.

Ziektes dreigen uit te breken onder de ontheemden

Op de plekken waar de ontheemden samenscholen, bieden we via mobiele klinieken medische zorg en drinkbaar water. We maken ons grote zorgen over de onhygiënische situatie waarin deze mensen leven. Velen slapen in open lucht, er zijn geen douches of toiletten en de mensen leven dicht op elkaar: de perfecte omstandigheden voor de uitbraak van besmettelijke ziektes zoals diarree of COVID-19.

Aantal traumapatiënten stijgt in Tabarre en Turgeau

Het geweld in de straten van Port-au-Prince wordt driester en driester. In ons traumacentrum in buitenwijk Tabarre vangen we elke dag tientallen patiënten met schotwonden of messteken op – ongeveer de helft van onze patiënten hebben trauma’s door geweld.  Onze spoeddienst in Turgeau – een andere buitenwijk van de hoofdstad – behandelt elke maand minstens 100 patiënten met schotwonden.

Deze patiënt met verschillende schotwonden is net opgenomen in ons traumaziekenhuis in Tabarre met
Deze patiënt met verschillende schotwonden is net opgenomen in ons traumaziekenhuis in Tabarre © Pierre Fromentin

Ook seksueel geweld stijgt in Port-au-Prince

Ondertussen melden meer vrouwen slachtoffer te zijn geworden van seksueel of gendergeweld. Maar liefst 1 op de 8 meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar geeft aan dat ze al te maken kregen met een vorm van seksueel geweld.  Sinds 2015 hebben onze teams meer dan 7.000 overlevenden van seksueel behandeld. Meer dan de helft van de patiënten was minderjarig.

Brandstoftekort brengt medische hulpverlening verder in gevaar

Door de onveiligheid in Haïti zien veel zorgvoorzieningen zich genoodzaakt hun diensten te sluiten of te beperken. Een extra bekommernis is het brandstoftekort in het hele land. Ziekenhuizen en zorgcentra hebben brandstof nodig om via generatoren elektriciteit op te werken. Het brandstoftekort treft naast essentiële diensten als overheidsinstellingen, banken of watervoorziening dus ook de zorgsector. Bovendien kunnen veel patiënten zich niet langer verplaatsen om de zorg te zoeken die ze nodig hebben.