Médias sociaux

Open the menu

Gewelddadige massa-arrestaties van migranten en vluchtelingen in Tripoli, Libië: 5.000 mensen opgepakt en vastgehouden in detentiecentra.

Begin oktober werden in Tripoli, Libië, minstens 5.000 migranten en vluchtelingen willekeurig opgepakt en naar detentiecentra gevoerd. Libische veiligheidstroepen hielden 5 dagen lang een razzia van massa-arrestaties: ze vielen binnen in de huizen waar migranten verbleven, vaak gepaard met ernstig fysiek en seksueel geweld. Daarbij viel ook één dode.

Hele gezinnen gevangen genomen

“Hele families van migranten en vluchtelingen die in Tripoli wonen, zijn gevangen genomen, geboeid en naar verschillende detentiecentra vervoerd. Gezinnen zijn uit elkaar gehaald en hun huizen zijn gereduceerd tot puinhopen”, zegt onze operationeel verantwoordelijke Ellen van der Velden. “Veiligheidstroepen gaan steeds driester te werk om meer kwetsbare mensen willekeurig vast te zetten onder onmenselijke omstandigheden in zwaar overbevolkte detentiecentra.”

Een archiefbeeld uit het detentiecentrum van Abu Salim in Tripoli.
Een archiefbeeld uit het detentiecentrum van Abu Salim in Tripoli. Migranten en vluchtelingen die in Libië verblijven, worden ontvoerd en opgesloten in deze detentiecentra. Hier worden ze mishandeld en gefolterd, in overbevolkte en onhygiënische omstandigheden. Vaak wordt voor hun vrijlating losgeld gevraagd. © Guillaume Binet, 2017

vier dagen lang geslagen door gemaskerde mannen

Onder de 5.000 mensen was ook Agbo (niet zijn echte naam). "Gewapende en gemaskerde mannen vielen ons huis binnen waar ik met drie andere mensen woonde. Ze bonden onze handen achter onze rug en sleepten ons het huis uit. We smeekten hen om ons de tijd te geven om onze bezittingen en belangrijke papieren te verzamelen, maar ze wilden niet luisteren. We werden geslagen, sommige mensen liepen breuken op. Ze sloegen mij op het hoofd met de kolf van een geweer. We werden allemaal in voertuigen gestoken en naar het detentiecentrum Al Mabani gebracht. Vier dagen lang zag ik hoe hulpeloze mensen met wapens werden geslagen. Op de vierde dag slaagde ik erin te ontsnappen."

Veel mensen hebben dringend medische zorg nodig

Het aantal migranten en vluchtelingen dat wordt vastgehouden in detentiecentra in Tripoli is met de massa-arrestaties meer dan verdrievoudigd. Daar worden ze opgesloten in onhygiënische en overbevolkte cellen, met weinig water, voedsel of toiletten. Na het geweld van de arrestaties is het waarschijnlijk dat velen dringend medische zorg nodig hebben. Door de onveiligheid in de stad konden onze teams hun wekelijkse mobiele klinieken voor migranten en vluchtelingen niet overal organiseren. Wie toch aan de razzia’s is ontsnapt, durft nu de deur niet uit om medische hulp te zoeken.

Archiefbeeld uit een centrum in Tripoli. Ook vrouwen en kleine kinderen worden willekeurig opgepakt en opgesloten in deze detentiecentra.
Archiefbeeld uit een centrum in Tripoli. Ook vrouwen en kleine kinderen worden willekeurig opgepakt en opgesloten in deze detentiecentra. © Sara Creta, 2018.

Drie dagen niet gegeten, sommigen bewusteloos

In de dagen erna konden onze teams twee detentiecentra bezoeken: Shara Zawiya en Al-Mabani. In Shara Zawiya, dat normaal plaats biedt aan maximum 250 mensen, zagen we 550 vrouwen en kinderen in de cellen gepropt. Daaronder ook zwangere vrouwen en pasgeboren baby's. In Al-Mabani hebben we cellen gezien die zo overbevolkt waren dat de mannen gedwongen werden recht te blijven staan. Buiten de cellen werden honderden vrouwen en kinderen vastgehouden in de open lucht, zonder schaduw of beschutting. We spraken met mannen die zeiden dat ze al drie dagen niet gegeten hadden. Verschillende onder hen waren bewusteloos en hadden dringend medische hulp nodig.

We hebben 161 patiënten kunnen behandelen

Ons medisch bezoek aan de detentiecentra verliep zeer gespannen. Toch hebben we op korte tijd 161 patiënten kunnen behandelen. 21 patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hadden, hebben we naar klinieken in Tripoli kunnen overbrengen.  

Terug aan het werk in centra onder voorwaarden, maar die zijn nu al geschonden

Artsen Zonder Grenzen heeft onlangs pas de medische activiteiten in de detentiecentra Shara Zawiya, Al-Mabani en Abu Salim in Tripoli hervat, na een onderbreking van bijna drie maanden. Die onderbreking was het gevolg van het aanhoudende geweld in deze centra dat we niet langer konden aanvaarden. De hervatting van ons werk volgde op een overeenkomst met de autoriteiten, waarin onze teams werd verzekerd dat aan bepaalde basisvoorwaarden zou worden voldaan. Na de recente bezoeken in deze centra stellen onze teams duidelijk vast dat deze voorwaarden nu al ernstig geschonden zijn.   

laat de mensen in de detentiecentra vrij!

Artsen Zonder Grenzen roept de Libische autoriteiten met klem op om massa-arrestaties van kwetsbare migranten en vluchtelingen te stoppen, en alle mensen die onrechtmatig in detentiecentra worden vastgehouden vrij te laten. We dringen er verder op aan om veilige en waardige alternatieven voor detentie te identificeren en de onmiddellijke hervatting van humanitaire evacuatie- en hervestigingsvluchten uit Libië mogelijk te maken.