Médias sociaux

Open the menu

Extreem straatgeweld in Haïti brengt medische zorg in gevaar

In Port-au-Prince, hoofdstad van Haïti, heerst momenteel een nieuwe opflakkering van geweld. We vrezen dat dit geweld de medische hulpverlening in de stad ernstig in gevaar kan brengen. Zolang de gezondheidsvoorzieningen, ambulances, patiënten en het medisch personeel het slachtoffer zijn van gewapende confrontaties en overvallen, kan de zorg niet naar behoren blijven draaien.

Aanhoudend straatgeweld blijft maar slachtoffers maken

Na aanhoudend straatgeweld begin juni in Martissant – een buitenwijk van Port-au-Prince – heeft onze spoedcentrum in de buurt maar liefst 42 patiënten met schotwonden opgevangen op twee dagen tijd. Ons traumaziekenhuis in Tabarre – een andere buitenwijk van Port-au-Prince – vingen onze teams 38 patiënten met schotwonden op. Eind mei nog, werd een collega doodgeschoten op weg van het werk naar huis.

Deze muurschildering toont de inwoners van Tabarre welke gewonden we precies verzorgen in ons traumaziekenhuis
Deze muurschildering toont de inwoners van Tabarre welke gewonden (onder andere) we precies verzorgen in ons traumaziekenhuis: breuken, schotwonden en snijwonden. Dit soort brutaal straatgeweld houdt Haïti al jaren in zijn greep. © Jeanty Junior Augustin, 2017.

Extreem onveilig, ook voor ons

"Het is hier momenteel echt niet veilig. Ook voor ons niet. In Martissant kwamen de straatgevechten echt heel dichtbij, ons personeel moest constant dekking zoeken voor verdwaalde kogels. Twee van onze ambulanciers werden overvallen”, zegt landcoördinator Alessandra Giudiceandrea. “Onze reguliere dienst draait niet meer: we moeten ons nu constant focussen op zwaargewonde patiënten.”

Zorg onder druk

Het chronische geweld in Haïti is een gevolg van de politieke en economische instabiliteit die het land al jaren treft. De zorg staat onder druk: niet enkel door de onveiligheid, maar ook door een stijging van COVID-19, de economische malaise en de grote medische behoeften.

Respecteer patiënten en personeel!

"In een tijd waarin we net onze traumadiensten zouden moeten kunnen uitbreiden voor oa. COVID-19-patiënten, hebben nu zelfs moeite om die diensten überhaupt nog open te houden”, zegt Giudiceandrea. "We roepen iedereen op: respecteer de medische zorg.  Het personeel moet in alle veiligheid zijn werk kunnen doen, patiënten moeten de zorg veilig kunnen bereiken, stop met medische voorraden en ambulances te overvallen.”