Médias sociaux

Open the menu

Ebola opnieuw afgeroepen in Guinee

Vijf jaar na de verwoestende ebola-epidemie in Guinee, Liberia en Sierra Leone tussen 2014 en 2016, is op 14 februari van dit jaar opnieuw een uitbraak van ebola afgekondigd in Guinee. En dit amper een week nadat in  ook in Noord-Kivu, R.D. Congo, opnieuw ebola uitbrak.

We hebben onmiddellijk een team van ebolaspecialisten naar de getroffen gebieden N'Zerekore en Gouéké, in het uiterste zuiden van het land, gestuurd. Onder hen ook een epidemioloog om de overdrachtsketens in kaart te brengen, al hebben we voorlopig nog geen duidelijk beeld van wat ons te wachten staat.

ebola in guinee
Het "epidemiecentrum" van Nongo in hoofstad Conakry werd in april vorig jaar nog gebruikt om COVID-19-patiënten te isoleren en te behandelen. In 2015 bouwden we het centrum als ebolabehandelingscentrum. Of we het opnieuw in gebruik zullen nemen om vermeodelijke of bevestigde ebolapatiënten te behandelen, is nog onduidelijk. © AZG

Zo snel mogelijk respons opzetten

We bekijken momenteel waar en hoe we het beste kunnen helpen en zetten zo snel mogelijk een respons op. Het is in alle geval heel belangrijk dat er zo snel mogelijk :

  • een degelijke contacttracing op touw wordt opgezet
  • de juiste medische faciliteiten er zijn om ebolapatiënten te isoleren en te behandelen
  • te zorgen voor veilige begrafenissen
  • goede en duidelijke gezondheidspromotie wordt voorzien
  • wordt gezorgd voor een goede triage, om een domino-effect op de andere gezondheidszorg klein te houden

Samenwerking met gemeenschap boven alles

Samenwerken en praten met de gemeenschap is bijzonder essentieel. Niet enkel moeten we onze respons kunnen aanpassen volgens de noden de zij aangeven, de gemeenschap heeft ook een sleutelrol te vervullen in de preventie van verdere besmettingen.

Ebolavaccins voorhanden, maar niet genoeg

In tegenstelling tot de grote uitbraak van 2014-2016, zijn nu wel werkende ebolavaccins voorhanden. Maar het is weinig waarschijnlijk dat er genoeg vaccins zullen zijn om hele regio's te coveren. Dat betekent dat we keuzes gaan moeten maken en die vooral heel duidelijk moeten communiceren naar de bevolking.

huidige Ebolabehandelingen kunnen het verschil maken

Ook de huidige ebolabehandelingen zijn een wezenlijk verschil met de vorige uitbraak. De overlevingskansen van de patiënt zijn aanzienlijk verhoogd - vooral als de patiënt in een vroeg stadium met de behandeling begint. Dat zorgt ervoor dat de mensen vooral aangemoedigd worden zich vroegtijdig te laten isoleren en behandelen, in plaats van binnen hun gemeenschap te blijven.