NA DE ‘MARS VOOR DE TERUGKEER’ IN DE GAZASTROOK

VERWOESTENDE VERWONDINGEN DIE LEVENSLANG SPOREN ZULLEN NALATEN

 
Sinds eind maart hebben we in onze klinieken meer dan 1200 patiënten behandeld voor schotwonden. AZG heeft grote inspanningen geleverd om aan de noodsituatie tegemoet te komen: er zijn extra chirurgische teams ingezet, er is medisch en chirurgisch materiaal opgestuurd en hier, in de klinieken, blijven we al het mogelijke doen om onze patiënten de best mogelijke zorg toe te dienen. We krijgen zoveel patiënten binnen en hun verwondingen zijn zo ernstig dat AZG 30 extra verpleegkundigen heeft moeten aanwerven om de toestroom in goede banen te leiden.
Zaher, verpleger voor AZG © Laurie Bonnaud/AZG. Gaza, mei 2018.
door

Zaher

Verpleger voor AZG
14 MEI WAS ONAANVAARDBAAR
52 doden en meer dan 2400 gewonden op één dag. Voor de teams van AZG ter plaatse is er de tijd vóór en na 14 mei 2018. Sinds die dag heeft AZG zijn capaciteit om mensen met schotwonden te helpen verdrievoudigd.

Getuigenissen van 7 weken repressie

PATIËNTEN MET HETZELFDE PROFIEL
Het zijn overwegend jonge mannen die werkloos zijn en geen toekomstperspectieven hebben. De jongste patiënt die onze teams verzorgd hebben, was 7 jaar.

Het zijn overwegend jonge mannen die werkloos zijn en geen toekomstperspectieven hebben. De jongste patiënt die onze teams verzorgd hebben, was 7 jaar.

Een derde van de 1286 patiënten die we in onze klinieken hebben opgevangen vertoonde schotwonden die ze tijdens de ‘Mars voor de Terugkeer’ hadden opgelopen.

  • 33 hebben een amputatie moeten ondergaan. 
  • 560 vertoonden één of meer breuken.
  • 693 hadden letsels aan het zachte weefsel.

Dit is een portret van enkelen van hen. 

 

De humanitaire situatie gaat er al tientallen jaren op achteruit 

De situatie van de inwoners van de Gazastrook wordt steeds slechter. De bevolking leeft bijna in een gevangenis en het gezondheidssysteem kan almaar moeilijker tegemoetkomen aan de noden: het aantal artsen, verpleegkundigen en ziekenhuisbedden per inwoner daalt omdat de bevolking blijft aangroeien en het opleidingsniveau daalt omdat er een gebrek is aan contact met de buitenwereld.

Veel van onze patiënten vertellen over hun wanhoop, hun vruchteloze zoektocht naar werk, hun extreme armoede en het gevoel dat geen mens om ze geeft. Ze gaan naar de grens met Israël, ze kennen de risico’s, maar ze hebben het gevoel dat ze toch niks meer te verliezen hebben. In het hele gebied heerst grote armoede en naar schatting twee derde van de bevolking in de Gazastrook is afhankelijk van humanitaire hulp.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE SITUATIE IN DE GAZASTROOK 
EN VAN DE WERELDWIJDE ACTIES VAN AZG, 
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Steun de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Gaza en overal ter wereld

Ik doe een gift

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC BPOTBEB1

Sociale media