Sociale media

  • NL
Open the menu

Ramp bootvluchtelingen: AZG vraagt EU levens van migranten niet langer op het spel te zetten


Na de dodelijke tragedie waarbij 300 mensen het leven verloren toen verschillende boten met vluchtelingen die Europa wilden bereiken zonken in de Middellandse Zee, roept Artsen Zonder Grenzen de Europese Unie op haar migratiepolitiek en grenscontroles onmiddellijk te herzien en te stoppen het leven van duizenden op het spel te zetten.

Syrische vluchtelingen komen aan op Sicilië nadat ze gered zijn op zee © Ikram N Gadi
Syrische vluchtelingen komen aan op Sicilië nadat ze gered zijn op zee © Ikram N Gadi


Zeeroute enige optie

“Door de groeiende instabiliteit in Libië, Syrië en Irak zien we steeds meer migranten die de oorlog ontvluchten en in Europa aankomen.”, zegt Manu Moncada, coordinator voor Artsen Zonder Grenzen in Italië. Door de restrictieve maatregelen en grenscontroles van de lidstaten van de EU is de gevaarlijke zeeroute de enige optie voor wanhopige migranten. “Italië en andere lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om deze onnodige doden te vermijden.”, zegt Moncada.

Na de sluiting van de reddingsoperatie op zee ‘Mare Nostrum’ vorig jaar, drukte  Artsen Zonder Grenzen haar bezorgdheid uit dat de situatie enkel rampzaliger zou worden wanneer het hoogseizoen, waarbij migranten massaal de Middellandse zee proberen over te steken, weer zal beginnen in de komende maanden.

Artsen Zonder Grenzen herhaalt dat een reddingsoperatie op zee absoluut noodzakelijk is zolang mensen geen andere legale optie hebben om Europa te bereiken. De vluchtelingen moeten hun leven geen tweede keer riskeren nadat ze al op de vlucht gingen voor het gevaar in hun thuisland.