Médias sociaux

Open the menu

Zuurstoftekort in Brazilië: Amazonegebied opnieuw zwaar getroffen door Covid-19

In de Braziliaanse staat Amazonas is door COVID-19 het gezondheidssysteem in Manaus is voor de tweede keer in elkaar gestort. In en rond de stad Manaus neemt het aantal COVID-19-patiënten razendsnel toe, ziekenhuizen zitten overvol.

Ziekenhuizen in Manaus zitten overvol en kampen met zuurstoftekort

Hoewel de ziekenhuizen in Manaus in ijltempo de capaciteit van de bedden hebben opgetrokken, is dat niet het grootste probleem. Niet enkel is er een personeelstekort aan de bedden, de stad en de hele staat kampt vooral met een zuurstoftekort. Op dit moment kan het zorgsysteem slecht een derde van de behoefte aan zuurstof produceren. Ernstige patiënten op de afdeling intensieve zorg in de ziekenhuizen kunnen dus niet allemaal worden beamend en sterven door verstikking.

With a steep increase in the number of cases and deaths caused by COVID-19, the health care system in Manaus, the capital of the state of Amazonas, collapsed for the second time in January 2021. MSF is supporting José Rodrigues Emergency Unit (UPA), which is now adapted to focus on COVID-19 patients, with doctors, nurses and mental health care.
Ons team versterkt de afdeling intensieve zorg van het José Rodriguesziekenhuis in Manaus. Hier behandelen we enkel COVID-19-patiënten. © Mariana Abdalla, februari 2021.

Ernstige patiënten uit het diepere amazonegebied kunnen niet langer naar Manaus

Lokale ziekenhuizen in de stad Tefé, dieper in het amazonegebied, kunnen hun ernstige patiënten in zuurstofnood niet langer doorverwijzen naar de overvolle ziekenhuizen in Manaus. Zij moeten die patiënten dus zelf intensieve zorgen bieden, zonder voldoende materiaal of personeel.

Een patiënte wordt vanuit Tefé overgebracht naar een ziekenhuis in Manaus, in december vorig jaar, toen de ziekenhuizen nog niet overvol zaten. © Diego Baravelli, december 2020.
Een patiënte wordt vanuit Tefé overgebracht naar een ziekenhuis in Manaus, in december vorig jaar, toen de ziekenhuizen nog niet overvol zaten. © Diego Baravelli, december 2020.

Tefé: aantal patiënten dat zuurstof nodig heeft neemt toe

Terwijl in de eerste week van januari slecht een derde van de patiënten zuurstofbehandeling nodig had in de stad Tefé, steeg dat tegen midden januari al naar twee derde. En niet enkel het aantal patiënten neemt toe, ook hun toestand bij opname verslechtert.

Drie patiënten verloren die normaal een kans zouden hebben gehad

Landcoördinator Pierre Van Heddegem vanuit Tefé, midden januari

"In de afgelopen week kon geen enkele patiënt van Tefé naar Manaus vliegen. We hebben drie patiënten verloren die een kans op overleven zouden hebben gehad als ze in een groot stadsziekenhuis waren verzorgd, maar hen doorverwijzen kon gewoonweg niet. We hebben nog maar een paar dagen zuurstof in Tefé als de opnames in dit tempo doorgaan."

MSF doctor Brígida Assunção sees a patient in the COVID-19 ward of the regional hospital of Tefé. On the same day the patient was transferred by an airplane-ambulance to Manaus, capital of the state of Amazonas, where patients have greater access to intensive care.  “In Tefé there is no intensive care unit or haemodialysis, for example. Respiratory failure is visible, but renal failure is silent, even though it is equally severe and can lead to death. A patient intubated in Tefé is not the same as a patient intubated in Manaus. We talk to the family and patients to explain this, which made a big difference in people's adherence to referrals to Manaus ”, explains doctor Brígida Assunção.
Dokter Brígida Assunção: “In Tefé is er geen intensive care. We kunnen wel een falen van de ademhaling bijvoorbeeld wel vaststellen, maar een nierfalen dan weer niet. Als we een patiënt die in Tefé intuberen, moet dat essentieel op een andere manier dan in Manaus." © Diego Baravelli, december 2020.

50 nieuwe zuurstofcilinders bijna op

Artsen Zonder Grenzen heeft eind vorig jaar 50 nieuwe zuurstofcilinders geschonken aan het regionale ziekenhuis in Tefé, maar omdat er geen mogelijkheid is om ze in Manaus bij te vullen, dreigt het plattelandsgebied in de Amazone ook het risico zonder levensnoodzakelijke zuurstof te komen zitten.

We breiden onze hulp uit in Manaus en Tefé

We zijn met man en macht op zoek naar alternatieve oplossingen om ernstige patiënten in Tefé te kunnen helpen, ondanks de totale verzadiging van de ziekenhuizen in Manaus. Tegelijkertijd bekijken we hoe we in Manaus onze hulp kunnen uitbreiden.