Sociale media

Open the menu

"We kwamen naar Soedan op zoek naar veiligheid, maar nu zitten we vast in een nieuw conflict"

Op 15 april braken er gevechten uit in Soedan. Khartoem en andere staten werden getroffen en veel mensen bevinden zich in levensbedreigende omstandigheden. Artsen Zonder Grenzen (AZG) is nog steeds in Soedan en steunt er de mensen in nood. We verlenen dringende medische zorg aan de gewonden in Noord-Darfur en Khartoem. Daarnaast blijven we primaire en secundaire gezondheidszorg verlenen in Centraal- en West-Darfur en in de staat Blauwe Nijl en voeren we noodactiviteiten uit in de staat Al-Jazeera. 

AZG ondersteunt ook kwetsbare gemeenschappen. Het gaat om mensen die het geweld ontvluchtten in hun land nu tevergeefs in een nieuwe golf van geweld terecht zijn gekomen. 

een gezin
Moulay Alm Asmlash en zijn familie in Um Rakuba, Al-Gedaref staat Soedan, mei 2023 ©  AZG

AZG biedt medische zorg in vluchtelingenkampen hoewel de focus nu op levensnoodzakelijke hulp ligt

In de deelstaat Al-Gederaf verlenen onze teams gezondheidszorg aan Ethiopische vluchtelingen en lokale gemeenschappen in de vluchtelingenkampen van Tinedba en Um Rakuba. 

De afgelopen jaren hebben we in het Um Rakuba kamp essentiële medische zorg geboden, zoals seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, maar ook de doorverwijzing naar gezondheidsfaciliteiten op hoger niveau, gezondheidsbevordering, belangenbehartiging en voorbereiding op noodsituaties. 

Door de recente gevechten heeft het kamp echter bevoorradingsproblemen en bijgevolg zijn de toelatingscriteria beperkt. De focus is verschoven naar levensnoodzakelijke hulp, vooral voor pediatrie, ondervoeding en zwangerschap

"We verlenen medische zorg aan vluchtelingen en de gastgemeenschappen in het vluchtelingenkamp Um Rakuba. En we kregen net te horen dat er nieuwkomers in het gebied zijn, dus we staan klaar om onze respons aan te passen op basis van de belangrijkste noodbehoeften." Francesca Arcidiacono, AZG landverantwoordelijke in Soedan.

"Uit gesprekken met vluchtelingen kwam duidelijk naar voren dat ze bang zijn voor de toekomst. Ze voelen zich gevangen, ze kunnen niet reizen. Ze vertelden over de terugschroeving van de humanitaire activiteiten, tekorten aan voorraden en veel onzekerheid over wat er nog zal komen.” 

Francesca Arcidiancono
Francesca Arcidiacono, hoofd van AZG project in Soedan, tijdens haar veldbezoek aan het kamp Um Rakuba, mei 2023 ©  AZG

Er verblijven al meer dan één miljoen vluchtelingen in Soedan 

Soedan neemt al meer dan een miljoen vluchtelingen op uit buurlanden, zoals Zuid-Soedan en Ethiopië, die het geweld ontvluchtten. Nu zitten zij gevangen in een ander conflict dat hun mogelijkheden op een beter leven verder beperkt. De aanhoudende gevechten leidden tot een ontheemdencrisis, die de precaire omstandigheden van de gemeenschappen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp erger maakt. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het aantal binnenlandse ontheemden in een week tijd verdubbeld tot een totaal van 700.000 personen. Dit komt bovenop de ongeveer 3,7 miljoen mensen die al voor de huidige crisis in Soedan ontheemd waren. 

"Toen de gevechten in Khartoem begonnen, werden in de meeste staten van Soedan alle leveringen van medicijnen, voedingsmiddelen en geneesmiddelen stopgezet. Hierdoor was er een tekort aan aardolieproducten, medicijnen en voedsel uit de staat Khartoem. Veel gezinnen die in Khartoem wonen, zochten hun toevlucht in andere staten, zoals Al Gedaref. Hierdoor nam de druk op medische en gezondheidsinstellingen toe, naast de stijging van de prijzen en de inflatie op de markt." Mohamed Omar Mohamed, AZG-projectcoördinator Ondersteuning in het vluchtelingenkamp in Um Rakuba.

Het zijn de kinderen en vrouwen die bovendien het meest kwetsbaar zijn in deze situaties en heel afhankelijk zijn van de diensten van AZG.

In heel Soedan blijven door AZG gesteunde voorzieningen medische zorg verlenen

In El Fasher, Noord-Darfur, in Kreinik, West-Darfur, in Rokero en Zalingei, Centraal-Darfur, in Um Rakuba en Tinedba, El-Gedaref state, in Ad-Damazin, Blue Nile State en Al-Jazeera state. We hebben ook donaties gedaan aan gezondheidsinstellingen in Khartoem en hebben mobiele klinieken gerund en hygiënekits, basisvoedingsmiddelen en non-food artikelen uitgedeeld in Wad Madani. Wij blijven werken aan de uitbreiding van onze respons.