Open the menu

Sociale media

#YOUthCAREs - Interscolaire challenge

Info en inschrijving

 

Ben je een leraar in het 5de of 6de middelbaar? Neem dan met je leerlingen deel aan onze challenge #YOUthCAREs, onze interscolaire wedstrijd.

Het doel? Help ons om vergeten humanitaire crises onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen. Jaarlijks maken (relatief) onbekende crises wereldwijd duizenden slachtoffers. Toch komen ze niet in het nieuws, staan ze niet op de voorpagina van de krant en zijn ze minder bekend bij het brede publiek. Een heuse uitdaging dus om samen met je leerlingen de tanden in te zetten.

Hoe doe je mee? Vorm kleine werkgroepjes of doe mee met de hele klas en werk aan één project. De keuze is aan jullie. De leerlingen zijn vrij om te beslissen over het format en de verspreiding van het project:  online of in print, via sociale netwerken... Alles is mogelijk! Het gaat erom zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.

Het project wordt beoordeeld op 3 criteria:

  • Het project moet relevant zijn binnen het gekozen thema, de humanitaire uitdagingen in kwestie duidelijk in kaart brengen, op een  kritische en coherente manier.
  • Bereik: jullie beslissen zelf op welke manier jullie het project willen promoten. Het voornaamste doel is om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de vergeten crisis in kwestie.
  • Creativiteit: Video of tekst? Een online campagne of eenmalig diepte-interview in print? Wees creatief en kies het formaat en de verdeling die het best aanlsuit bij jouw gekozen thema én het beoogde publiek.

Als thema van je project kies je één van deze drie vergeten crises:

  •     Giftige slangenbeten veroorzaken elk jaar meer dan 100.000 doden wereldwijd en leiden tot levenslange misvormingen en lichamelijke handicaps voor 400.000 mensen.
  •     Onveilige abortussen betekenen de dood van meer dan 22.000 vrouwen en meisjes  en leiden tot een blijvend letsel of invaliditeit voor 7 miljoen anderen.
  •     De dodelijke conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Hoe verloopt de challenge? De deelnemende groepen dienen hun project op vrijdag 12 februari 2021 in.  Vervolgens zal een jury van specialisten binnen Artsen Zonder Grenzen elk project met interesse en een kritische blik beoordelen en een shortlist van 10 projecten kiezen. De 10 best beoordeelde projecten worden verder gecoacht en krijgen de kans hun idee voor te stellen in onze kantoren in Brussel. Na rijp beraad kiest de jury het winnende project en kan de winnende groep zijn prijs in ontvangst nemen.

Registreer jouw groep of  klas vandaag nog. Op 19 oktober ontvang je meer informatie over de drie vergeten crises en tips om jouw project te realiseren.

Schrijf jouw leerlingen vandaag in

Hoe ga je te werk?

1 - Stel #YOUthCAREs voor aan je klas en schrijf je in voor 19 oktober

De inschrijvingen zijn open van 1 september tot 19 oktober.

Je kan één klein groepje leerlingen inschrijven, meerdere groepjes binnen de klas vormen of meedoen met de hele klas. De keuze is aan jullie!

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om  een mailtje te sturen naar youthcares@azg.be voor meer info.

2 - Kies het thema en het formaat van je project

Kies het thema dat je het nauwst aan het hart ligt en waarvoor je een campagne wil uitdenken. Na 19 oktober krijg je meer info over onderwerp.

Kies ook een formaat en een strategie voor de verspreiding van het project: online, via sociale netwerken, schriftelijk of mondeling ... Alles is mogelijk! Het gaat erom zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Het project moet relevant zijn binnen het gekozen thema, een duidelijk beeld geven van de problematiek en ten slotte op een creatieve en kritische manier worden uitgevoerd.

3 - Werk aan je project van19 oktober tot 12 februari

Vanaf 19 oktober kan je beginnen werken aan de uitvoering van je project. De humanitaire context analyseren van de vergeten crisis die je koos zal de eerste stap zijn. Wat is de beste aanpak om de uitdagingen te belichten? Wat kunnen eventuele oplossingen zijn? Hoe wil je jouw publiek bereiken? Wat is de boodschap die je hen wil meegeven? Werk jouw project uit tot een heuse online campagne of tot een eenmalig event. De keuze is aan jou!

Aarzel zeker niet contact met ons op te nemen voor vragen of tips.

4 - Dien je project in bij onze jury op 12 februari

Deelnemende groepen dienen hun project in ten laatste op 12 februari.  Een jury van specialisten bekijkt elk project met veel interesse en en een kritische blik. 10 projecten gaan door naar de volgende ronde. Nu krijgen de verschillende groepen de kans om gecoacht te worden en hun project verder op punt te zetten.

 

5 - En de winnaar is...

Nadat de projecten tijdens de coaching verder op punt zijn gezet, dienen de 10 groepen op 1 april hun project opnieuw in. Hierna krijgen ze de kans om hun project te komen voorstellen aan de jury op de kantoren van Artsen Zonder Grenzen in Brussel. Na rijp beraad kondigt de jury het winnende project aan en mag de winnende groep zijn prijs in ontvangst nemen! 🏆 Geen paniek, ook wie niet is gewonnen, krijgt een leuke attentie.

Schrijf je in
#YOUthCAREs

Om je deelname te bevestigen, vul je onderstaand formulier in. De inschrijvingen zijn geopend tot 19 oktober 2020.

Artsen Zonder Grenzen bekommert zich om de bescherming van jouw gegevens. Meer weten? Lees onze privacyverklaring.

Waarom lanceert Artsen Zonder Grenzen deze interscolaire challenge?

Via deze interscolaire wedstrijd wil Artsen Zonder Grenzen in dialoog gaan met de jongeren, de volwassenen van morgen. Door deze uitdaging aan te gaan kunnen zij een nieuw perspectief ontdekken op enkele van de vergeten humanitaire crises, die misschien onbekend zijn bij het grote publiek en de media en die duizenden van onze patiënten treffen. Artsen Zonder Grenzen heeft maar één doel voor ogen: medische zorg bieden aan onze patiënten. Om dat doel te bereiken, is het soms nodig om aan de alarmbel te trekken wanneer de humanitaire situatie van sommige bevolkingsgroepen daarom vraagt.

Contact

Vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Anne-Sophie Damster via youthcares@azg.be of + 32 (0)2 474 76 13.

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC BPOTBEB1

Sociale media