#YOUthCAREs - Interscolaire challenge

Info en inschrijving

 

Ben je een leraar in het 5de of 6de middelbaar? Neem dan met je leerlingen deel aan onze challenge #YOUthCAREs, onze interscolaire wedstrijd.

Het doel? Help ons om vergeten humanitaire crises onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen. Jaarlijks maken (relatief) onbekende crises wereldwijd duizenden slachtoffers. Toch komen ze niet in het nieuws, staan ze niet op de voorpagina van de krant en zijn ze minder bekend bij het brede publiek. Een heuse uitdaging dus om samen met je leerlingen de tanden in te zetten.

Hoe doe je mee? Vorm kleine werkgroepjes of doe mee met de hele klas en werk aan één project. De keuze is aan jullie. De leerlingen zijn vrij om te beslissen over de vorm en de verspreiding van het project:  een live debat, een diepgravend artikel, affiches, een fototentoonstelling, een heuse campagne op social media... Alles is mogelijk! Het gaat erom zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.

Het project wordt beoordeeld op 3 criteria:

  • Inhoud: Het project moet relevant zijn binnen het gekozen thema, de humanitaire uitdagingen in kwestie duidelijk in kaart brengen, op een  kritische en coherente manier.
  • Bereik: jullie beslissen zelf op welke manier jullie het project willen promoten. Het voornaamste doel is om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de vergeten crisis in kwestie.
  • Creativiteit: Video of tekst? Een online campagne of eenmalig diepte-interview in print? Wees creatief en kies het formaat en de verdeling die het best aansluit bij jouw gekozen thema én het beoogde publiek.

Als thema van je project kies je één van deze drie vergeten crises:

Hoe verloopt de challenge?

  • Ten laatste op maandag 15 maart dienen alle groepen hun voorstel voor het project in. Jullie project is op dit moment helemaal uitgewerkt maar nog niet publiek gemaakt. We moedigen natuurlijk aan om jullie project voor 15 maart in te dienen.
  • We bekijken met kritische blik de inhoud van alle projecten. Via feedback sturen we je project bij, indien nodig. Vanaf 22 maart krijgen alle groepen vervolgens  een "GO": alle projecten kunnen nu effectief uitgevoerd worden en mogen publiek gaan.
  • Op maandag 26 april maken we  5 projecten bekend die doorgaan naar de volgende ronde. Zij krijgen nu de kans om hun project bij te schaven voor of tijdens de uitvoering.
  • Begin mei (exacte datum wordt nog bekendgemaakt) nodigen we de 5 groepen uit om hun project voor te stellen aan onze jury van specialisten. Het best beoordeelde project valt in de prijzen!

Hoe ga je te werk?

1 - Afgesloten: schrijf je in voor 19 oktober

De inschrijvingen zijn jammer genoeg afgesloten. Wou je graag meedoen maar heb je je niet meer kunnen inschrijven? Volgend jaar krijg je een nieuwe kans! Maar wees er snel bij, want heel veel scholen zijn geïnteresseerd!

Ben je ingeschreven? Goed zo! Voor jullie begint het vandaag. Kijk zeker in je mailbox, you've got mail! Succes!
Heb je nog een vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via youthcares@azg.be

2 - Kies het thema en het formaat van je project

Kies het thema dat je het nauwst aan het hart ligt en waarvoor je een campagne wil uitdenken. Na 19 oktober krijg je meer info over onderwerp.

Kies ook de vorm en een strategie voor de verspreiding van het project: online, via sociale netwerken, schriftelijk of mondeling ... Alles is mogelijk! Het gaat erom zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Of misschien kies je liever om net een kleiner publiek op een kwalitatieve manier te bereiken? Het project moet relevant zijn binnen het gekozen thema, een duidelijk beeld geven van de problematiek en ten slotte op een creatieve en kritische manier worden uitgevoerd.

3 - Werk aan je project van oktober tot maart

Vanaf 19 oktober kan je beginnen werken aan de uitvoering van je project. De humanitaire context analyseren van de vergeten crisis die je koos zal de eerste stap zijn. Wat is de beste aanpak om de uitdagingen te belichten? Wat kunnen eventuele oplossingen zijn? Hoe wil je jouw publiek bereiken? Wat is de boodschap die je hen wil meegeven? Werk jouw project uit tot een heuse online campagne of tot een eenmalig event. De keuze is aan jou!

Aarzel zeker niet contact met ons op te nemen voor vragen of tips.

4 - Tijd om jouw projectvoorstel in te dienen, op 15 maart.

Alle deelnemende groepen dienen hun project in ten laatste op 15 maart.  Voor die datum indienen, is natuurlijk geen probleem. Jullie project is op dit moment helemaal uitgewerkt maar nog niet publiek gemaakt.Vervolgens bekijken wij  elk project met veel interesse en en een kritische blik. We geven feedback of sturen bij indien nodig.

 

5 -We are live, people! Jullie project krijgt een GO vanaf 22 maart!

Vanaf 22 maart krijgt elk project van ons een "GO".  Je kan nu je projectvoorstel ook effectief uitvoeren. De campagnetijd loopt nog tot begin mei. Tijd om die affiches eindelijk op te hangen, dat live-debat te organiseren of die tik-tokvideo's te posten!
 

6 - Vanaf 26 april: 5 projecten gaan door naar de volgende ronde

Op 26 april selecteren we 5 projecten die onze jury het best heeft beoordeeld volgens deze 3 criteria: inhoud, verspreiding en creativiteit. Deze selectie van 5 gaan door naar de volgende ronde.

De shortlist van 5 krijgt nu ook de kans om door onze specialisten feedback te krijgen. Wie wil kan nog hun project nog helemaal op punt stellen..

7 - Begin mei: En de winnaar is...

Voor alle projecten eindigt de campagne begin mei. De 5 projecten op de shortlist worden begin mei (exacte datum nog te bevestigen) uitgenodigd op onze kantoren om hun project voor te stellen aan onze jury. Na rijp beraad kondigt de jury het winnende project aan en mag de winnende groep zijn prijs in ontvangst nemen! 🏆 Geen paniek, ook wie niet is gewonnen, krijgt een leuke attentie :).

De inschrijvingen zijn afgesloten

De inschrijvingen zijn jammer genoeg afgesloten. Wou je graag meedoen maar heb je je niet meer kunnen inschrijven? Volgend jaar krijg je een nieuwe kans! Maar wees er snel bij, want heel veel scholen zijn geïnteresseerd!

Ben je ingeschreven? Goed zo! Voor jullie begint het vandaag. Kijk zeker in je mailbox, you've got mail! Succes!

Waarom lanceert Artsen Zonder Grenzen deze interscolaire challenge?

Via deze interscolaire wedstrijd wil Artsen Zonder Grenzen in dialoog gaan met de jongeren, de volwassenen van morgen. Door deze uitdaging aan te gaan kunnen zij een nieuw perspectief ontdekken op enkele van de vergeten humanitaire crises, die misschien onbekend zijn bij het grote publiek en de media en die duizenden van onze patiënten treffen. Artsen Zonder Grenzen heeft maar één doel voor ogen: medische zorg bieden aan onze patiënten. Om dat doel te bereiken, is het soms nodig om aan de alarmbel te trekken wanneer de humanitaire situatie van sommige bevolkingsgroepen daarom vraagt.

Contact

Vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Anne-Sophie Damster via youthcares@azg.be of + 32 (0)2 474 76 13.

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC BPOTBEB1

Sociale media