Open the menu

Sociale media

#YOUthCAREs - Interscolaire challenge

De eerste editie zit erop!

 

De eerste editie van YOUthCAREs, onze interscolaire challenge zit er officieel op. Wij willen de leerlingen en leraren nogmaals bedanken voor hun deelname. Wij hopen dat dit avontuur net zo interessant en verrijkend is geweest voor jullie als voor ons.

Na rijp beraad heeft de jury de winnende groep leerlingen gekozen. Echt geen gemakkelijke keuze, want de kwaliteit van de projecten was van een zeer hoog niveau. Maar er kan er maar ééntje op het hoogste schavotje staan…

EN DE WINNAAR IS...

De leerlingen van het Athénée Royal Gatti de Gamond in Brussel hebben de eerste editie van YOUthCAREs gewonnen met een ge-ni-ale poëtische herneming van de uitdagingen rond onveilige abortus.

We kunnen niet anders dan applaudisseren voor de creativiteit die zij aan de dag hebben gelegd, de moeite die zij hebben gedaan om het project te verspreiden en met het denkwerk dat heeft geleid naar dit heel complete project!

Coup de coeur van het publiek

Het project dat bij het publiek de meeste stemmen in de wacht sleepte, was "Emma", gemaakt door de leerlingen van het Institut de la Providence in Champion. Het behaalde daarbij maar liefst 1.484 punten! (nipt gevolgd door - opnieuw – het gedicht over onveilige abortus).

"Emma" is een sociale-mediacampagne rond onveilige abortus, die bestaat uit publicaties in verschillende formaten (podcasts, video's, geschreven publicaties).

geweldige inzet

Maar het grootste applaus gaat naar alle leerlingen en leraren die zoveel inzet toonden. We waren echt onder de indruk van het denkwerk, de creativiteit en de enorme motivatie die de leerlingen aan de dag legden. Dit gaat recht naar ons hart.

Bekijk alle finalisten nog eens hieronder

 

Neem je volgend jaar deel aan YOUTHCARES 2.0?

Heb je deze editie gemist? Niks aan de hand! Volgend jaar kan je met de hele klas opnieuw meedoen? Hieronder zetten we alvast nog even op een rijtje wat de bedoeling is van onze challenge en hoe die verloopt.

Het doel? Help ons om vergeten humanitaire crises onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen. Jaarlijks maken (relatief) onbekende crises wereldwijd duizenden slachtoffers. Toch komen ze niet in het nieuws, staan ze niet op de voorpagina van de krant en zijn ze minder bekend bij het brede publiek. Een heuse uitdaging dus om samen met je leerlingen de tanden in te zetten. Dit jaar konden de leerlingen kiezen voor drie vergeten thema's: de medische uitdagingen rond slangenbeten, het jarenlange conflict de Centraal-Afrikaanse Republiek en onveilige abortus.

Hoe doe je mee? Vorm kleine werkgroepjes of doe mee met de hele klas en werk aan één project. De keuze is aan jullie. De leerlingen zijn vrij om te beslissen over de vorm en de verspreiding van het project:  een live debat, een diepgravend artikel, affiches, een fototentoonstelling, een heuse campagne op social media... Alles is mogelijk! Het gaat erom zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.

Het project wordt beoordeeld op 3 criteria:

  • Inhoud: Het project moet relevant zijn binnen het gekozen thema, de humanitaire uitdagingen in kwestie duidelijk in kaart brengen, op een  kritische en coherente manier.
  • Bereik: jullie beslissen zelf op welke manier jullie het project willen promoten. Het voornaamste doel is om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de vergeten crisis in kwestie.
  • Creativiteit: Video of tekst? Een online campagne of eenmalig diepte-interview in print? Wees creatief en kies het formaat en de verdeling die het best aansluit bij jouw gekozen thema én het beoogde publiek.

Waarom lanceert Artsen Zonder Grenzen deze interscolaire challenge?

Via deze interscolaire wedstrijd wil Artsen Zonder Grenzen in dialoog gaan met de jongeren, de volwassenen van morgen. Door deze uitdaging aan te gaan kunnen zij een nieuw perspectief ontdekken op enkele van de vergeten humanitaire crises, die misschien onbekend zijn bij het grote publiek en de media en die duizenden van onze patiënten treffen. Artsen Zonder Grenzen heeft maar één doel voor ogen: medische zorg bieden aan onze patiënten. Om dat doel te bereiken, is het soms nodig om aan de alarmbel te trekken wanneer de humanitaire situatie van sommige bevolkingsgroepen daarom vraagt.

Vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Anne-Sophie Damster via youthcares@azg.be of + 32 (0)2 474 76 13.

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC BPOTBEB1

Sociale media