Open the menu

Sociale media

Vergeten in Ituri

1 miljoen mensen vluchten voor geweld, naar kampen zonder water, eten of toiletten

 

De slachtpartijen tussen de Hema en Lendu in de provincie Ituri, in het noordoosten van D.R. Congo zijn in december 2017 weer opgelaaid. Sinds het begin van de jaren 2000 monden etnische spanningen, maar even goed de strijd om land en grondstoffen uit in een gewelddadig conflict, met talloze burgerslachtoffers tot gevolg. Meer dan een miljoen mensen zijn ontheemd door het geweld. Zij leven in armtierige omstandigheden in ontheemdenkampen of daarbuiten, bijna vergeten. We zochten hen op en luisterden naar hun verhalen.

Gruwel ontvluchten midden in de nacht

Yvonne zit voor haar strooien hut, op blote voeten, in een haveloze jurk. Binnen steekt een van haar kleinzonen het vuur aan. De hut ziet eruit alsof hij met de geringste windvlaag in vlammen op kan gaan. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe acht mensen kunnen slapen en koken in deze kleine ruimte.

Yvonne met haar zoon en haar 6 kleinkinderen in het kamp van Tse Lowi. © Solen Mourlon, januari 2020.
Yvonne met haar zoon en haar 6 kleinkinderen in het kamp van Tse Lowi. © Solen Mourlon, januari 2020.

"Het is nu twee jaar geleden dat we ons dorp moesten ontvluchten. Op een nacht kwamen gewapende mannen in ons dorp. Ze staken onze huizen in brand en begonnen mensen op een gruwelijke manier te vermoorden. De vrouw van mijn zoon stierf die nacht. Ons huis werd in brand gestoken. We hadden geen andere keuze dan midden in de nacht te vluchten, zonder iets, enkel de kleren die we aanhadden. We liepen drie dagen en sliepen drie nachten in het bos om weg te raken van de aanvallers. Ik was bang. Op de derde dag bereikten we het kamp Tse Lowi."

foto 1 foto 2 foto 3

kampen zonder water, voedsel of toiletten

In de heuvels van Nizi zijn tientallen geïmproviseerde kampen ontstaan. In de meeste van die kampen is geen drinkbaar water, voedsel, sanitair of gezondheidszorg. De mensen die er wonen worden er ziek. In de kampen heerst diarree, ondervoeding, mazelen, infecties aan de luchtwegen en malaria. Zoals vaak zijn vooral de kinderen onder de vijf het kwetsbaarst. Duizenden kinderen overleven de slechte leefomstandigheden in de kampen niet.

Het kamp in Rho, Djugu, bestaat uit eenvoudige, strooien hutten. Door de slechte levensomstandigheden worden veel mensen ziek. © Alexis Huguet, november 2019.
Het kamp in Rho, Djugu, bestaat uit eenvoudige, strooien hutten. Door de slechte levensomstandigheden worden veel mensen ziek. © Alexis Huguet, november 2019.

In 19 van de 24 kampen in het gebied hebben onze teams gezondheidsposten ingericht. Ze worden gerund door een lid van de gemeenschap die is opgeleid om de meest voorkomende ziekten te herkennen. Ze sporen ondervoeding op, testen op malaria, koorts en diarree en hebben een voorraad van gemakkelijk te gebruiken geneesmiddelen zoals paracetamol en malariatabletten die ze gebruiken om een eerste behandeling te geven. Indien nodig verwijzen ze zieke kinderen door naar een van de zeven gezondheidscentra. Van daaruit worden ernstig zieke kinderen dan weer doorverwezen naar het algemene ziekenhuis van Nizi, waar we intensieve zorg, reanimatie, pediatrie, voeding en postnatale zorg ondersteunen. Onze teams werken ook om drinkbaar water te voorzien en delen muggennetten en hulpgoederen uit.

Bankgegevens

  • IBAN: BE73 0000 0000 6060
  • BIC BPOTBEB1

Sociale media