Online conferentiereeks: "neglected crisis, not forgotten"

Deze online conferenties zijn in het Engels en worden simultaan vertaald naar het Nederlands en Frans.
Aanhoudende crises als het gevolg van een opeenstapeling van natuurrampen of -verschijnselen, gewapende conflicten of een combinatie van beide en de effecten hiervan op de bevolking, zijn crises die weinig of niet vermeld worden in de media en die vaak onder de noemer “vergeten crises” worden gestoken.
Waarom "neglected crisis, not forgotten"
Voor AZG zijn dit eerder verwaarloosde crises. Hoewel deze noodsituaties niet de verdiende aandacht krijgen, zouden ze voor de internationale gemeenschap onmiskenbaar moeten zijn. Het gebrek aan aandacht voor deze zogenaamde vergeten contexten is namelijk het resultaat van bewuste keuzes. Ze vergeten, impliceert immers een gebrek aan verantwoordelijkheid, een onvrijwillige daad, wat niet het geval is.
AZG lanceert daarom een reeks conferenties om de aandacht te vestigen op crises en kwetsbare bevolkingsgroepen die het niet alleen verdienen, maar die ook dringende en gecoördineerde actie nodig hebben van de internationale gemeenschap en humanitaire NGO's.
Tijdens deze conferenties proberen we onder meer antwoorden te vinden op de volgende vragen:
- Hoe garanderen we essentiële humanitaire hulp in extreem onveilige situaties met zeer schaarse toegang tot medische humanitaire middelen?
- Hoe kan de financiering van hulp en noodhulp duurzaam gemaakt worden in deze specifieke crisiscontexten?
De reeks conferenties loopt van december 2023 tot december 2024. De crises die we zullen bespreken, zijn onder andere:
- Soedan
07/12/2023 - Online paneldiscussie vanaf 17:00
Registratie kan via deze link (plaatsen zijn beperkt) - De Democratische Republiek Congo
Februari 2024 - Haïti
April 2024 - De situatie van de Rohingyas
Datum wordt binnenkort bevestigd. - De Centraal-Afrikaanse Republiek
Datum wordt binnenkort bevestigd. - Mozambique
Datum wordt binnenkort bevestigd.
De conferenties zullen in het Engels zijn, met de mogelijkheid om vragen te stellen in het Frans of Nederlands. Simultane online vertaling is voorzien voor de paneldiscussie.
Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige conferentiedata, stuur dan een email naar douchka.van.olphen@brussels.msf.org. Blijf op de hoogte van het nieuws van AZG via de nieuwsbrief.
Conferentie #1: De Zaak Soedan - 7 december - 17:00

Voor de eerste conferentie van de reeks op 7 december 2023, verwelkomt Artsen Zonder Grenzen de Soedanese schrijfsters en onderzoeksters Reem Abbas en Sara Abbas voor een gesprek met de AZG experten over Soedan.
Samen met onze interne experten zal hun betoog licht werpen op voormalige en terugkerende gebeurtenissen in Soedan en wordt onze gedachtegang verrijkt over mogelijke humanitaire interventiestrategieën.
15 oktober 2023 markeerde de zesde maand van de escalatie van het conflict in Soedan, een algemene crisis die wordt gekenmerkt door honderdduizenden gewonden en doden onder de burgerbevolking, extreem slechte toegang tot gezondheidszorg en de massale verplaatsing van miljoenen mensen. De leefomstandigheden in de kampen voor ontheemden zijn erbarmelijk wat ervoor zorgt dat epidemieën zoals cholera en mazelen zich makkelijk kunnen verspreiden, vooral tijdens het regenseizoen. Ook ondervoeding en geweld tegen vrouwen en meisjes baren zorgen. En toch worden de crisis en de gevolgen ervan grotendeels genegeerd door de internationlae gemeenschap.
Artsen Zonder Grenzen is actief in Soedan en buurlanden zoals Tsjaad, maar de hulp blijft grotendeels onvoldoende.
Online discussiepanel:
Reem Abbas, Soedanese schrijfster, onderzoekster en feministische activiste - Sara Abbas, politicologe en onderzoekster werkzaam op het snijvlak van ontwikkeling, vredesopbouw, gender en sociale bewegingen - Michiel Hofman: MSF Senior humanitair specialist voor Artsen zonder Grenzen - Marie Burton, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen - Shazeer Majeed, Referent Chirurgische Zorg van Artsen zonder Grenzen.
- Oorsprong van de huidige escalatie, militarisering van de publieke ruimte, impact op bevolking & Soedanese burgermaatschappij.
- Context & huidige dynamiek, feiten & cijfers, geen verwaarloosde crisis maar 'genormaliseerd'.
- De uitdaging voor een (i)ngo om vandaag medische humanitaire hulp te brengen in Soedan & gevolgen van het chirurgisch verbod.
- Welke (systemische) benaderingen om de huidige situatie met betrekking tot de moeilijkheden van (i)ngo's in het veld te ontwarren.
- Hoe kunnen we ons het beste inzetten, deze belangrijke crisis vereist een duurzame en effectieve inzet? Synergie en coördinatie tussen lokale organisaties, maatschappelijke organisaties en i()ngo's, internationale donoren en de Verenigde Naties.
Sprekers: Reem Abbas, Sara Abbas en onze interne experten
Reem Abbas is een Soedanese auteur, onderzoeker en feministisch activist. Ze maakt deel uit van de vrouwenbeweging in Soedan als voormalig lid van de Coordinating Committee of Sudanese Women's Civic and Political Groups (MANSAM). Op dit moment is ze niet-resident onderzoeker aan het Tahrir Institute for Middle East Politics. Ze is ook de auteur van "Undoing resistance: authoritarianism and attacks on the Arts in Sudan's 30 years of Islamist rule". (Defeating resistance: authoritarianism and attacks on the arts in Sudan's 30 years of Islamist rule).
Sara Abbas is politicoloog en onderzoeker op de intersectie van ontwikkeling, vredesopbouw, gender en sociale bewegingen. Recentelijk werkte ze als senior coördinator van de Sudan Crisis Coordination Unit bij Shabaka Social Enterprise. Ze werkt sinds 2004 in en aan Soedan. Sara heeft een masterdiploma van de Universiteit van Cambridge.
Marie Burton, Noodhulpcoördinator - Artsen Zonder Grenzen
Marie stond aan boord van onze medische trein in Oekraïne, in de kraakpanden van Brussel en in tal van andere humanitaire hulpverlening. De voorbije maanden stuurde ze niet alleen de verplegingsactiviteiten van Artsen Zonder Grenzen aan vanuit Khartoem, maar draaide ze diensten als verplegend personeel in het Bashir Teaching Hospital in Khartoem. Met haar eigen ogen zag ze de gevolgen van de oorlog op de bevolking van Soedan.
Michiel Hofman, Senior humanitair specialist, Artsen Zonder Grenzen
Michiel Hofman werkte van 1993 tot 1998 bij AZG als noodcoördinator en missiehoofd voor AZG in Liberia, DRC, Bosnië, Burundi, Sri Lanka, Brazilië en Kosovo. Tussen de missies door keerde hij terug naar zijn voormalige carrière als freelance journalist. Tussen 1999 en 2001 was Michiel medeoprichter van Stichting Antares, een Nederlandse non-profitorganisatie die lokale NGO's ondersteunt bij het bieden van psychosociale ondersteuning aan personeel dat in stressvolle omgevingen werkt. Michiel keerde in 2001 terug naar AZG als hoofd van de missie voor de Kaukasus in Moskou en verhuisde in 2003 naar Nederland als directeur Operaties op het hoofdkantoor van AZG in Amsterdam. Tussen januari 2009 en januari 2011 was Michiel landenvertegenwoordiger voor AZG in Afghanistan, vanuit Kabul, waar hij toezicht hield op de terugkeer van de AzG-activiteiten na een afwezigheid van vijf jaar. Sinds 2011 werkt Michiel als senior humanitair specialist voor AZG vanuit Belfast.
Shazeer Majeed, Referent Chirurgische Zorg Artsen Zonder Grenzen
Shazeer Majeed is Referent Chirurgische Zorg voor OCB (MSF Operational Centre Brussels) met een specialisatie in oorlogschirurgie. Een decennium van samenwerking met Artsen zonder Grenzen in enkele van de meest uitdagende conflictgebieden wereldwijd. Met expertise in kritieke opdrachten in Jemen, Syrië, Soedan, Zuid-Soedan, Irak, Libanon en Jordanië.
Inschrijven
Wilt u deze online conferentie bijwonen? Vul het formulier hier in of stuur een e-mail met als onderwerp 'online conferentie Soedan', naar douchka.van.olphen@brussels.msf.org, met volgende informatie:
- Naam, voornaam
- Organisatie
- Emailadres
- Beroep
U krijgt zo snel mogelijk een bevesting na ontvangst van uw email.