Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: 15.000 mensen ontvluchten gevechten in deelstaat Boven-Nijl


Ruim 15.000 vluchtelingen in de Zuid-Sudanese deelstaat Boven-Nijl hebben zich gevestigd in vluchtelingenkampen in het district Melut. Ze zijn gevechten in gebieden ten zuiden van Melut ontvlucht en hebben dringend humanitaire hulp nodig. Artsen Zonder Grenzen is inmiddels een noodproject gestart.

Vluchtelingenkamp in Melut. © Surinyach Anna
Vluchtelingenkamp in Melut. © Surinyach Anna


3 kampen in Melut

Eind januari vestigde ongeveer 3.500 vluchtelingen zich in een eerste kamp in Melut. De afgelopen maanden zijn nog 2 kampen gevormd waar in totaal nu 15.000 mensen leven. Het betreft voor het grootste deel vrouwen, kinderen en ouderen. ‘Veel mensen komen uit Malakal, het Baliet district en andere zuidelijkere plekken,’ zegt Isaac Ooko, assistent-landencoördinator in Zuid-Sudan. ‘Ze komen in trucks en per boot.’

Artsen Zonder Grenzen startte medio februari haar noodproject in Melut. Sindsdien geven we gemiddeld 100 medische consulten per dag. Ook hebben we 4.500 kinderen onder 5 jaar ingeënt tegen polio en mazelen en zullen we 3.600 kits met hulpgoederen uitdelen aan de bewoners van de kampen.

Moe, honger en dorst

Sommige mensen zijn al 2 of 3 keer eerder op de vlucht geslagen voor het geweld in Boven-Nijl. Veel vluchtelingen hebben nu meerdere dagen moeten lopen om de kampen in Melut te bereiken, veelal met weinig eten en water. In de kampen treffen zij slechte leefomstandigheden en aanhoudende onveiligheid. ‘Toen we hier kwamen, zochten we een veilige plek en eten, maar we hebben geen goede plek gevonden,’ zegt Ajith Athor (45), die vanuit Malakal naar Melut is gevlucht. ‘De kinderen zijn erg moe en ze hebben eten en water nodig.’

Het regenseizoen is in aantocht en met het gevaar op overstromingen bereiden onze teams zich voor op een toename van het aantal patiënten. ‘Deze mensen zijn erg kwetsbaar en malaria, diarree en andere ziekten dreigen,’ zegt Ooko.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1983 in Zuid-Sudan. Op dit moment hebben we 20 projecten in 9 van de 10 deelstaten van het land. Daar werken 333 internationale hulpverleners samen met 3.330 Zuid-Sudanese medewerkers.