Sociale media

  • NL
Open the menu

Start klinische studie naar mogelijke behandeling in ebolabehandelcentrum Monrovia

Een klinische studie voor een mogelijke behandeling voor ebola is op 1 januari 2015 gestart in het ebolabehandelcentrum ELWA 3 van Artsen Zonder Grenzen in Monrovia, Liberia.  Het doel van de studie die geleid wordt door de Universiteit van Oxford, is om vast te stellen of het antivirale medicijn brincidofovir een veilige en effectieve behandeling biedt tegen ebola.

Elwa 3 in Monrovia
Elwa 3 in Monrovia

Geen controlegroep

De klinische studie vindt plaats zonder het gebruik van een controlegroep (een groep patiënten die de behandeling niet krijgt). In plaats daarvan zullen de uitkomsten van de studie afgezet worden tegen de behandeling van patiënten in de periode voordat de studie begon. Het toedienen van placebo’s wordt als onethisch beschouwd bij deze ebola-epidemie.

Effectief bij testen

‘We weten dat brincidofovir al door ruim duizend mensen veilig is ingenomen bij studies voor andere virale infecties en we weten dat het medicijn effectief blijkt bij laboratoriumtesten bij met ebola geïnfecteerde cellen,’ zegt Dr. Jake Dunning van de Universiteit van Oxford. ‘Wat we niet weten, is of het medicijn ook effectief is tegen ebola in mensen. Daarom is deze studie nodig.’

Vrije keuze

Alle nieuwe patiënten die opgenomen worden in ELWA 3 en positief getest worden op ebola worden geïnformeerd over de mogelijkheid om de experimentele behandeling te krijgen. Zij mogen kiezen of zij hieraan meedoen of niet. De patiënten die dit niet willen, krijgen verder dezelfde zorg als de patiënten die de experimentele behandeling wel krijgen.

Cruciale fase van uitbraak

‘Elke nieuwe mogelijke behandeling geeft hoop en we zijn verheugd dat we onze patiënten misschien kunnen verzorgen met meer dan alleen symptoombestrijding en ondersteunende zorg,’ zegt Brett Adamson, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen. ‘Maar ook deze behandeling zal, zelfs als deze effectief blijkt te zijn, de epidemie niet stoppen. We zitten in een cruciale fase van de uitbraak in Liberia en er zijn nog steeds meerdere ketens van besmetting. Dat betekent dat de situatie niet onder controle is; een gecoördineerde en holistische aanpak is nodig. Maar met gebundelde krachten hebben we een zeer reële kans om de uitbraak in Liberia te beëindigen.’

Goedkeuring ethische commissies

Als brincidofovir veilig en effectief blijkt te zijn, zal het beschikbaar worden gesteld voor ebolapatiënten in andere behandelcentra in de volgende fase van de klinische studie. De studie vindt plaats met de goedkeuring van de Liberiaanse autoriteit op het gebied van medicijnen en zorgproducten (LMHRA) en ethische commissies van de Universiteit van Liberia, Artsen Zonder Grenzen en de Universiteit van Oxford.