Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw ebolacentrum en materniteit in zwaar getroffen Kissy, Sierra Leone

Artsen Zonder Grenzen heeft de eerste patiënten opgenomen in haar nieuwe ebolacentrum in Kissy, een door ebola getroffen gemeente aan de rand van Freetown in Sierra Leone. Dit land telt het hoogste aantal ebolapatiënten en heeft niet voldoende plaatsen om ze op te vangen. De voorbije weken is het aantal mensen met ebola in Kissy steil de hoogte ingegaan – waardoor het een van de meeste getroffen plekken is in de hoofdstedelijke regio.

Het nieuwe centrum in Kissy, Sierra Leone © AZG
Het nieuwe centrum in Kissy, Sierra Leone © AZG

Ook voor zwangere vrouwen

“We willen dicht bij de gemeenschap en bij de patiënten zijn, om hen kwaliteitszorg te kunnen bieden. Dit centrum richt zich in tweede instantie ook op de zorg voor zwangere vrouwen, die bijzonder kwetsbaar zijn wanneer ze met ebola besmet geraken. Er is een duidelijk tekort aan dergelijke diensten in de hoofdstedelijke regio”, zegt Marcus Bachmann, cöordinator voor Artsen Zonder Grenzen ter plaatse.

Verschillende fases

Het ebolacentrum in Kissy, gelegen op het terrein van een middelbare school, za         l in verschillende fases opengaan, startend met 20 bedden voor ebolapatiënten. Daarna zal het aantal bedden uitgebreid worden, en eind januari opent het referentiecentrum voor met ebola besmette (of vermoedelijk besmette) zwangere vrouwen. In totaal zullen centrum en materniteit 80 patiënten kunnen opnemen.

“Dit zal een groot verschil maken in dit zwaar getroffen gebied. Nu zullen ebolapatiënten kwalteitszorg kunnen krijgen in hun eigen buurt”, aldus Luis Encinas, terreinverantwoordelijke ter plaatse.