Sociale media

  • NL
Open the menu

Colombia: AZG helpt nieuwe vluchtelingen in Chocó


Artsen Zonder Grenzen verleent medische hulp aan nieuwe vluchtelingen in het noordwesten van Colombia. De organisatie helpt de bevolking ook met watervoorziening en sanitair.

De vluchtelingenstroom in de regio Chocó kwam begin maart op gang, toen de spanningen tussen paramilitairen en het Nationaal Bevrijdingsleger (National Liberation Army, ELN) opliepen. Dat dwong families hun dorpen te verlaten. Zij zochten hun toevlucht in Catru, een dorpje aan de rivier Dubasa van nog geen 1.200 inwoners, dat zijn bevolking plots zag aangroeien met 2.000 nieuwe zielen.

Overbevolking doet risico op ziektes toenemen

Artsen Zonder Grenzen geeft medische en psychosociale steun aan de vluchtelingen in Catru sinds begin maart. “De lokale inwoners zijn heel solidair, ze vangen de vluchtelingen op in hun huizen. Maar op dit moment leven er twee tot vier families in huizen die maar voor één familie bedoeld zijn,” zegt Oscar Bernal, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Colombia. “De overbevolking verhoogt het risico op verspreiding van infectieziektes.”
Elke dag doet Artsen Zonder Grenzen gemiddeld zeventig medische en psychologische consultaties. “Malaria, tuberculose en ondervoeding bij kinderen zijn de voornaamste problemen,” zegt Bernal. Mensen met longontstekingen, tuberculose buiten de longen of met complicaties bij zwangerschappen worden door Artsen Zonder Grenzen naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad overgebracht. Die patiënten moeten tot vier uur reizen met een boot van Artsen Zonder Grenzen en hun reis dan over land verderzetten. 
Artsen Zonder Grenzen leidt ook gezondheidspromotoren op om malaria en diarree te leren vermijden en orale rehydratatie uit te voeren. Tegelijkertijd werd een ontwormingscampagne uitgevoerd. Er werden hygiënekits uitgedeeld, en voedsel zoals suiker, olie en linzen, zowel aan lokale als ingeweken families. Om de nog steeds aangroeiende bevolking van proper water te voorzien, heeft Artsen Zonder Grenzen de waterbevoorrading in het dorp hersteld. Artsen Zonder Grenzen en de gemeenschap werkten samen de prioriteiten te bepalen.

Per boot naar geïsoleerde gemeenschappen

De Dubasa is een zijrivier van de Baudorivier, waar Artsen Zonder Grenzen in januari 2008 met een mobiele hulppost startte. Een medisch team rest elke keer met een boot voor acht dagen stroomopwaarts, om geïsoleerde gemeenschappen op de rivieroevers te bereiken. Tijdens een routinebezoek in maart merkte Artsen Zonder Grenzen de gevluchte families in Catru op. Onmiddellijk werd een hulpactie op touw gezet.
Colombia heeft de twee grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Meer dan vier miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Artsen Zonder Grenzen werkt in 17 van de 32 regio’s in het gebied.