Sociale media

  • NL
Open the menu

Behandeling van fistels blijft een probleem in Burundi


Artsen Zonder Grenzen heeft in Gitega, Burundi, de duizendste operatie bij een vrouw met obsetrische fistels uitgevoerd, maar maakt zich zorgen om de toekomst van het project.

© Martina Bacigalupo. Gitega, Burundi.
© Martina Bacigalupo. Gitega, Burundi.

In juli 2010 startten Artsen Zonder Grenzen en het Burundese ministerie van Volksgezondheid het Centre Urumi de Gitega. Sinds de oprichting zijn er 1000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Daarmee hebben honderden vrouwen weer de draad van hun normale leven kunnen opnemen. Om obstetrische fistels vaak tot incontinentie lijden, worden vrouwen die eraan lijden vaak uitgesloten.

Maar hoewel in Burundi naar schatting elk jaar 1200 vrouwen lijden, is het centrum in Gitega nog steeds de enige plaats waar de vrouwen zich volledig gratis kunnen behandelen. De chirurgen die de ingrepen uitvoeren, zijn buitenlanders die voor Artsen Zonder Grenzen werken.

“We zijn blij dat we zoveel vrouwen hebben kunnen helpen, maar we zijn ook bang voor de toekomst”, zegt Bavo Christiaens, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Burundi leidt. “Ondanks ons herhaalde aandringen bij de overheid om ons chirurgen te laten opleiden, hebben we nog steeds geen enkele Burundese specialist zo’n opleiding kunnen geven. We lanceren die oproep nu nóg eens aan onze partners: maak alsjeblieft gebruik van de unieke mogelijkheden van dit centrum om Burundese specialisten op te leiden.”

Artsen Zonder Grenzen vreest dat het centrum Urumi niet meer zal functioneren, wanneer zij haar activiteiten doorgeeft aan de overheid. “Artsen Zonder Grenzen kan alleen tijdelijke ondersteuning bieden. Daarna moeten lokale overheden het project overnemen. Daarom zijn het delen van onze kennis en opleidingen geven een belangrijk onderdeel van ons engagement in Burundi”, besluit Bavo Christiaens.