Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt team naar Congo voor nieuwe ebola-uitbraak

Een uitbraak van ebola is bevestigd in de Evenaarsprovincie in Congo. Artsen Zonder Grenzen stuurt artsen, verpleegkundigen, en experten in hygiëne en logistiek om de epidemie in te dammen. De uitbraak staat los van de ebola-epidemie in West-Afrika.

Uitbraak van ebola in Congo in 2009. © Jorge Dirkx
Uitbraak van ebola in Congo in 2009. © Jorge Dirkx

“Zondag hoorden we dat vier van de bloedstalen die ons team vorige week bij patiënten heeft genomen, positief hebben getest  voor ebola,” zegt Jeroen Beijnsberger, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Congo. “We willen ze snel mogelijk de patiënten isoleren en hun contacten controleren.”

Samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid zet Artsen Zonder Grenzen en ebolakliniek op in Lokolia, de zone die het zwaarst getroffen is door de ziekte. “Ons belangrijkste doel is op dit moment het afremmen van de epidemie, en zorgen dat er geen nieuwe mensen besmet raken,” zegt Beijnsberger.

Er lijkt geen link te zijn met de ebola-epidemie die in West-Afrika zo’n ravage aanricht, al kan dat ook niet volledig uitgesloten worden. “Voorlopig beschouwen we dit als een ongelukkig toeval,” zegt Beijnsberger. “We zoeken uit wat de oorsprong van deze uitbraak is, but op dit moment wijst niets op een verband met Guinee, Liberia of Sierra Leone.”

In de eerste fase van hulpverlening bij een ebola-uitbraak, is de bescherming van patiënten en medisch personeel de topprioriteit. Een goede coördinatie is belangrijk, zodat alle beleidsniveau’s op dezelfde lijn zitten, de bevolking correct geïnformeerd wordt, de begraafploegen correct opgeleid en uitgerust worden, en zodat het opzoeken van contactpersonen van patiënten en de epidemiologische opvolging goed kunnen gebeuren.

“Normaal zouden we een heel gespecialiseerd team oproepen, maar die zitten nu allemaal al in West-Afrika,” zegt Beijnsberger. “Dat beperkt onze mogelijkheden om hier in Congo hulp te bieden. Andere organisaties moeten bijspringen en mee het ministerie van Volksgezondheid ondersteunen. We kunnen dit niet alleen.”