Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG lanceert baanbrekende ARV-behandeling


AZG begon de voorbije week met antiretrovirale (ARV) behandelingen in de hoofdsteden van de Democratische Republiek Congo en Rwanda. De start van deze behandelingsprogramma’s komt er slechts drie weken na de lancering van het allereerste ARV-programma door AZG in het Grote-Merengebied, in Bukavu (Oost-Congo). Deze drie ARV-programma’s zijn een mijlpaal in de regio.

AZG startte vorige week in Kinshasa met een ARV-behandeling voor drie geselecteerde HIV-patiënten. “We zijn ervan overtuigd dat de behandeling de sterftecijfers en de prevalentie van opportunistische infecties*, vooral dan tuberculose, aanzienlijk zal doen dalen”, aldus dr. Françoise Louis, regionaal technisch HIV/aids-adviseur voor AZG, tijdens een terreinbezoek aan Kinshasa. “Het is momenteel nog moeilijk om te zeggen hoeveel patiënten er precies elke maand zullen worden opgenomen in het programma. Toch willen we met ons ARV-programma in Kinshasa tegen eind 2003 200 patiënten behandelen. Tegen eind 2005 moeten dat er 800 zijn.”
AZG werkt bij de lancering van het ARV-programma nauw samen met het regeringsprogramma PNLS (Nationaal Programma voor Aids-bestrijding). AZG kreeg van het ministerie van Volksgezondheid de toestemming om generische geneesmiddelen te gebruiken. “We zijn blij met de medewerking van de Congolese overheid. Ondanks de onstabiele situatie is zeker de politieke wil aanwezig om ARV’s te introduceren. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid publiceerde al in 2001 officiële richtlijnen voor de introductie van ARV’s, ook al konden ze om praktische redenen niet vroeger uitgevoerd worden”, vervolgt dr. Françoise Louis.
In Kinshasa heeft naar schatting 5% van de bevolking en 12,5% van de prostituees HIV/aids. Tot dusver konden HIV/aids-patiënten in Kinshasa terecht in een behandelingscentrum waar ze gratis en anoniem werden getest op de ziekte, en waar ook opportunistische infecties volledig behandeld worden. Zo’n 1.720 patiënten hebben zich tot nog toe laten testen, en ongeveer 16% van hen bleek besmet met aids. Uit deze groep werden de patiënten geselecteerd voor de ARV-behandeling. Dat gebeurde op basis van verschillende medische en niet-medische criteria, zoals de zekerheid dat ze de behandeling nauwkeurig zullen opvolgen.
“ARV’s zijn de volgende stap in onze strijd tegen aids in Kinshasa. We hopen daarmee te bewijzen dat het perfect mogelijk is om ARV-therapie toe te passen in een land als de DRC. Uit onze ervaring in Zuid-Afrika is gebleken dat de patiënten bijzonder gemotiveerd zijn om hun behandeling te volgen, aangezien het hun allerlaatste kans is om te overleven”, besluit dr. Françoise Louis.
AZG is momenteel ook een ARV-programma aan het opstarten in het district Muhima, in het noordoosten van Kigali (Rwanda). De gezondheidscentra van Kimironko, Kinyinya en Kaguga bereiken ongeveer 133.000 mensen, of 22% van de bevolking van Kigali. AZG schat dat in deze drie zones in totaal 1.500 aids-patiënten een ARV-behandeling nodig hebben. Ze wil elke maand 20 nieuwe aids-patiënten opnemen voor een ARV-therapie.