Sociale media

Open the menu

Centraal-Amerika: duizenden mensen op de vlucht voor geweld

Dossier

Centraal-Amerika: duizenden mensen op de vlucht voor geweld

"No mas muertes", staat te lezen in graffiti op een boulevard in het centrum van Tegucigalpa, Honduras. “Geen doden meer”, een wanhopige eis voor Honduras, Guatemala en El Salvador, waar de afgelopen jaren alomtegenwoordig geweld en armoede hebben geleid tot een grensoverschrijdende humanitaire crisis.

Bijgewerkt op do, 11/22/2018 - 10:54

fcgh,

In die drie landen van de noordelijke driehoek in Centraal Amerika heerst al lang een diepe sociale ongelijkheid, politieke instabiliteit en conflict. Sinds ongeveer tien jaar kampen deze landen ook met de snelle uitbreiding van georganiseerde misdaad. Drugshandel en mensenhandel, door criminele groepen die bekend staan ​​als maras, hebben, in combinatie met wijdverbreide corruptie en zwakke wetshandhaving, een omgeving gecreëerd waarin burgers in constante angst voor geweld leven.

Ongeveer 500.000 mensen vluchten jaarlijks weg uit de landen van de noordelijke driehoek, ontheemd door bedreigingen, afpersing, gedwongen bendewerving en moordcijfers die wedijveren met landen in oorlog. Velen hebben geen andere keuze dan een gevaarlijke reis naar het noorden te ondernemen. Onderweg riskeren ze ernstige verwondingen en zelfs de dood, in de hoop de veiligheid in de Verenigde Staten te bereiken. Ze blijven dit doen ondanks de inspanningen van de regering Trump om het aantal deportaties op te voeren en de juridische bescherming voor vluchtelingen en asielzoekers in de VS te ontmantelen

De gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid van de mensen die getroffen worden door deze ontplooiende ramp zijn grotendeels onopgemerkt gebleven door de internationale gemeenschap. Daarom breidt Artsen Zonder Grenzen, dat al lang actief is in de regio, haar activiteiten verder uit met medische en psychosociale zorg en beheert het projecten in ziekenhuizen, klinieken en in opvangcentra, langs de routes naar het noorden.

gfjksfgksdf

Zowel in Honduras als in Mexico ondersteunt Artsen Zonder Grenzen ziekenhuizen en centra langsheen de vluchtroutes om de migranten en vluchtelingen medische, maar vooral ook psychologische bijstand te verlenen.

cycli van geweld in honduras

In Honduras valt het geweld niet te ontwijken. Zelfs niet thuis. De straten van grote steden zoals Tegucigalpa en San Pedro Sula worden gedomineerd door misdaad en conflict. Huiselijk en seksueel geweld zijn ook alomtegenwoordig, vaak met vrouwen en kinderen als dupe. Corruptie, angst voor vergelding en beperkte toegang tot essentiële gezondheidsdiensten laten slachtoffers vaak onbeschermd achter. En meestal hebben ze geen andere keuze dan te vluchten.

DIEPE WONDEN VERZORGEN IN MEXICO

Wie erin slaagt zich een weg te banen door Guatemala en Mexico te bereiken, heeft nog geen garantie op veiligheid.

Door het toenemende aantal mensen dat geweld en armoede ontvlucht in de noordelijke driehoek, heeft de Mexicaanse overheid de zuidelijke grens van het land afgesloten, met steun van de VS. Politie, militaire bewaking en ordehandhaving, in combinatie met wijdverspreide corruptie en vermoedens dat de politie samenwerkt met kartels en maras die actief zijn in de zuidelijke Mexicaanse staten, hebben geleid tot een sfeer van dodelijk geweld en straffeloosheid.