Zuid-Soedan

Het jaar 2015 wordt getekend door een verschrikkelijke voortzetting van het conflict in Zuid-Soedan. In april waren er zware escalaties van geweld in de staat Opper-Nijl en in de deelstaat Unité. In die regio’s werden de infrastructuren van AZG herhaaldelijk geplunderd en beschadigd. Burgers werden het doelwit van verschillende geweldplegingen van gewapende groepen.

Teams van AZG zijn altijd aanwezig in het kamp om eerste zorgen toe te dienen en om mensen door te verwijzen. ©Yann Libessart/AZG
Teams van AZG zijn altijd aanwezig in het kamp om eerste zorgen toe te dienen en om mensen door te verwijzen. © Yann Libessart/AZG

AZG heeft verschillende meldingen gekregen van ontvoeringen, executies en massageweld alsook van de complete vernietigen van een dorp. AZG heeft de nodige zorgen verleend aan de mensenstroom die zich nadien in de brousse verstopte. Na ongeveer twee jaren van onophoudelijk conflict in Zuid-Soedan zijn de medische en materiële noden enorm. Daardoor hebben ook de regio’s die minder of indirect getroffen zijn, zeer moeilijk toegang tot gezondheidszorg.

Noodsituatie

Vorig jaar leidde de uitbraak van een malaria golf tot een medische noodsituatie. De epidemie verspreidde zich in ijltempo in het noorden en in het westen van het land. Ook in Gogrial waren er talloze gevallen van malaria. Het conflict en de malaria-epidemie veroorzaakten een gigantische medische crisis omdat er een enorme nood aan zorgen was.

In Pibor en Gogrial kon Artsen Zonder Grenzen hulp bieden aan de mensen die geen toegang hadden tot gezondheidszorg. Het medisch centrum van Pibor is het enige operationele centrum in de regio. In Doro verleende AZG hulp aan de Soedanese vluchtelingen.