Médias sociaux

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen roept op: de Israëlische aanvallen op Gaza moeten dringend stoppen

Gisteren - op zondag 16 mei  – zijn bij Israëlische luchtaanvallen in de buurt van onze kliniek in Gaza-stad minstens 42 mensen om het leven gekomen. Onder de doden ook 10 kinderen en 2 dokters, aldus het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. De bombardementen in het gebied hebben ook onze kliniek beschadigd. In onze kliniek zelf, waar we trauma- en brandwondenbehandelingen bieden, raakte niemand gewond.

gaza
Onze kliniek in Gaza-stad, de ochtend na de aanval. Door de schade en de onveiligheid in de buurt sluiten we de kliniek tijdelijk © AZG, 16 mei 2021

Palestijnse en Israëlische kinderen onder dodelijke slachtoffers

In totaal zijn in Gaza nu minstens 200 mensen omgekomen sinds de aanvallen vorige week begonnen. Onder de doden zouden maar liefst 59 kinderen zijn geteld, volgens het ministerie van Volksgezondheid. In Israël zijn 10 mensen omgekomen, onder wie twee kinderen, na raketaanvallen vanuit Gaza.

Pure horror

Dokter Abu Mughaiseeb was gisteren aanwezig in de kliniek op het moment van de aanval. Pure horror, zegt hij, de straten liepen vol huilende vrouwen en kinderen. "De situatie was afgelopen week al verschrikkelijk, elke dag al kwamen er steeds meer burgerslachtoffers binnen. Maar toen ik de ochtend na de aanval de schade in de buurt van onze kliniek zag, was ik echt sprakeloos. Alles was geraakt - huizen, wegen, bomen. De kliniek, waar we meer dan 1.000 kinderen per jaar behandelen voor brandwonden en traumaletsel, miste een muur en overal lagen brokstukken. De kliniek is nu gesloten, niet alleen vanwege de schade aan het gebouw, maar ook omdat de toegangsweg verwoest is en het gebied nog steeds onveilig is."

Aanvallen nooit ‘gericht’ in dichtbevolkt gebied

"Israël moet stoppen met deze aanvallen op Gaza. Keer op keer doden ze burgers, hoe "gericht" de aanvallen ook zijn. In zo’n dichtbevolkte gebieden is het simpelweg niet mogelijk om de verschrikkelijke gevolgen van bombardementen te beperken", zegt Ely Sok, landcoördinator van de Palestijnse gebieden. "Er moet ook dringend een veilige toegang worden geregeld voor humanitair personeel en medische voorraden."

Wegen naar ziekenhuizen gebombardeerd

De bombardementen treffen ook de toegangswegen naar de ziekenhuizen. Hierdoor raken veel slachtoffers met levensbedreigende verwondingen niet of nauwelijks tot bij de zorg die ze nodig hebben. Bovendien maakt veel medisch personeel zich zorgen over hun veiligheid tijdens hun route naar het werk en zijn sommige medische voorraden bijna op.

Nog bloedvoorraad voor 24 uur

"De afschuwelijke aanvallen op burgers en civiele infrastructuur waarvan we momenteel getuige zijn in Gaza zijn onvergeeflijk," gaat Sok verder. "De situatie is kritiek. Het aantal gewonden en ontheemden neemt toe, terwijl extra humanitair personeel en hulpgoederen Gaza nog steeds niet kunnen binnenkomen. Hier is nog slechts een bloedvoorraad voor de komende 24 uur, wat betekent dat ze binnenkort geen bloed meer kunnen toedienen aan patiënten, heel belangrijk voor de verzorging van oorlogsgewonden."

We werken de klok rond in het Al Awda-ziekenhuis

Een team van Artsen Zonder Grenzen werkt in shiften van 24 uur om het medisch personeel op de spoed en in de operatiekamers van het Al-Awda-ziekenhuis. We behandelen dagelijks 40 tot 45 patiënten met ernstige wonden en brandwonden. Vorige week hebben we ook medische voorraden gedoneerd aan verschillende medische faciliteiten in Gaza. Door de recente onveiligheid kunnen onze normale projecten in brandwonden- en postoperatieve traumaverzorging niet draaien.

38.000 Palestijnen ontheemd

Terwijl Israël doorgaat met lucht- en artilleriebeschietingen op Gaza, zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 38.000 Palestijnen hun huizen ontvlucht om zich in veiligheid te brengen. Minstens 2.500 mensen zouden dakloos zijn.

Ik schrijf me in op de AZG België nieuwsbrief

AZG hecht belang aan de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.