Médias sociaux

Open the menu

5 jaar na de EU-Turkije-deal: de schande van Europa duurt gewoon voort

Vijf jaar na de deal tussen de EU en Turkije zitten duizenden mannen, vrouwen en kinderen nog steeds vast in de overbevolkte kampen op de Griekse eilanden. Vluchtelingen en asielzoekers die in de afgelopen 5 jaar een gevaarlijke tocht ondernamen – op de vlucht voor oorlog, geweld of armoede en op zoek naar veiligheid – worden nu gedwongen te overleven in onmenselijke omstandigheden in de kampen. Aan de rand van Europa lijken de Europese idealen gewoonweg niet te bestaan. De schande van Europa duurt gewoon voort.

Abu Jaber, 36, came to the Greek island of Samos with his 31-year-old wife Madiha and their young children. They were fleeing Syria's Aleppo after their house was destroyed. "We were lucky because we weren't home when a Russian air raid flattened our home three months ago," Abu Jaber told MSF. "I thought we would find mercy in Europe, but it's even harder for us than it was in Syria. That's because when your expectations are high and you then face disillusionment, it's harder than when you had nothing at all to hope for."

Wat is de EU-Turkije-deal precies?

In maart 2016 kwamen Turkse en Europese leiders overeen dat mensen die per boot op de Griekse eilanden aankomen, op de Griekse eilanden moesten worden “verwerkt” en naar Turkije worden teruggestuurd. In ruil voor elke persoon die naar Turkije werd teruggestuurd, had één Syrische vluchteling legaal van Turkije naar Europa kunnen worden overgebracht. Deze deal, die we altijd sterk hebben veroordeeld voor de humanitaire gevolgen ervan, is nooit echt uitgevoerd op de manier waarop hij was opgevat.

Vast in een eindeloze procedure, vast in smerige omstandigheden

Wat werd verkocht als een efficiënt mechanisme om asielzoekers snel naar Turkije te "exporteren", heeft geleid tot een quasi complete ineenstorting van het Griekse en Europese opvangsysteem. Het gevolg? Duizenden en duizenden mensen – uit conflictlanden als Afghanistan, DR Congo of Irak – zitten al jarenlang vast, in afwachting van een asielprocedure die eindeloos lijkt, in ronduit smerige en onveilige omstandigheden die een enorme impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van deze kwetsbare mensen. Hier kan je lezen hoe erg de omstandigheden precies waren in het overbevolkte kamp Moria, in september 2019.

Absolute wanhoop, nieuwe trauma’s, zelfmoordpogingen onder kinderen

De situatie is de Griekse kampen is al jaren niet meer te harden. Lees hier hoe sommige kinderen in de kampen zelfs zelfmoordpogingen hebben ondernomen. Duizenden wanhopige gezinnen, mannen, kinderen en vrouwen worden opnieuw getraumatiseerd - puur door hun onveilige  levensomstandigheden in Europa! - en hebben alle hoop verloren. Al 5 jaar doen onze medische en psychologische teams wat ze kunnen, maar ons werk en dat van vele andere organisaties is slechts een pleister op een open wonde.

Veilige, menswaardige opvang is dringend nodig

Na de brand in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, werden zo’n 400 minderjarigen overgebracht naar een veilige opvang op het Griekse vasteland. Eindelijk. Dat is een goed begin, maar hier mag het absoluut niet stoppen. Nog steeds zitten duizenden gezinnen vast. Alleenstaande vrouwen, niet-begeleidde minderjarigen,  heel kwetsbare slachtoffers van foltering of seksueel geweld, nieuwe mensen komen nog elke dag toe en allemaal worden ze vastgehouden op de eilanden als Samos, Chios of Lesbos. Het nieuwe kamp dat werd opgetrokken na de brand in Moria op Lesbos? Geen haar beter dan Moria, dat lees je hier. De meest kwetsbaren onder hen moeten dringend veilige opvang kunnen krijgen, op het Griekse vasteland of elders. Het bewuste Europese politieke model van opsluiting en verwaarlozing in smerige en onveilige kampen is al jaren onhoudbaar, is Europa onwaardig en moet nu stoppen.