Médias sociaux

Open the menu

“Kinderen die sterven door een ziekte die perfect te voorkomen is met het juiste vaccin. Ik vind dat niet normaal.”

Twitter
Facebook
Stories
don

Arts David Van Laeken was adjunct medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in DR Congo. Hij herinnert zich een mazelenuitbraak, in een klein dorpje in Congo. Toen hij met het responsteam daar aankwam, stelde hij vast dat de uitbraak erger was dan gedacht. Meteen is het team in actie geschoten, de uitbraak was een kwestie van leven en dood voor vele kinderen.

Nog steeds sterven onacceptabel veel kinderen aan de mazelen. Nochtans bestaat er al heel lang een goedkoop en zeer doeltreffend vaccin, dat de ziekte kan voorkomen. Al sinds een paar decennia zijn de globale sterftecijfers drastisch gedaald en komen mazelen in de meeste delen van de wereld, door grootschalige vaccinatiecampagnes, nauwelijks nog voor. We staan op het punt om de ziekte voor altijd achter ons te laten. En toch sterven, vandaag, vooral jonge kinderen onder vijf jaar nog elke dag aan mazelen. Dat is onaanvaardbaar.

De enige doeltreffende preventiemethode is vaccinatie. Toch blijven epidemieën in heel wat zogenaamde ontwikkelingslanden frequent voorkomen. Het percentage ingeënte kinderen, moet zeer hoog zijn en op dit niveau gehouden worden, om het aantal gevallen en sterfgevallen te beperken en epidemieën te bedwingen. Maar liefst 95% van de populatie moet gevaccineerd zijn om dat te bereiken en dat is in sommige contexten zeer moeilijk.

Bij besmetting komt het erop aan om de symptomen en complicaties te behandelen. Vooral uitdroging en ondervoeding zijn hierbij een bepalende factor.

Zonder behandeling en in sommige kwetsbare omgevingen kan de ziekte in vijf tot twintig procent van de gevallen dodelijk zijn.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Wanneer Artsen Zonder Grenzen mazelenepidemieën aanpakt, behandelen onze teams de symptomen en complicaties van de patiënten en organiseren ze een vaccinatiecampagne, als de lokale overheid dat toestaat, om een epidemie in te dijken.

Wereldwijd vaccineerden onze teams in 2017 meer dan 2 miljoen mensen als respons op een mazelenuitbraak.

In DR Congo zijn tijdens een grootschalige campagne in 2016 en 2017 meer dan een miljoen kinderen gevaccineerd. Als respons op een uitbraak in Guinee begin vorig jaar, organiseerden onze teams eveneens een vaccinatiecampagne. En ook tijdens de vluchtelingencrisis in Bangladesh was vaccinatie tegen mazelen een topprioriteit: alle Rohingya-kinderen jonger dan vijf jaar werden daar ingeënt. Mali, Niger, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek… De lijst met landen waarin Artsen Zonder Grenzen de afgelopen jaren vaccinatiecampagnes op poten heeft gezet, is jammer genoeg nog veel te groot.

Twitter
Facebook
Stories
don