Médias sociaux

Open the menu

“Wanneer je aan een moeder in Congo vraagt hoeveel kinderen ze heeft, antwoordt ze vaak of ze er de dode ook moet bijtellen. Ik vind dat niet normaal.”

Twitter
Facebook
Stories
don

Kinderarts Goele Nys vertrok deze zomer voor de eerste keer met Artsen Zonder Grenzen naar Congo. Tijdens één van haar consultaties werd een ernstig ziek kind binnengebracht. Dat kind lag al vier dagen in een coma.

Jaarlijks sterven wereldwijd bijna één miljoen mensen aan malaria. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen het meeste gevaar. Afrika wordt daarbij het zwaarst getroffen, met 90% van alle sterfgevallen. Een ontluisterende 70% van alle sterfgevallen zijn kinderen onder de vijf jaar. En maar liefst een vijfde van alle kindersterfte in Afrika wordt veroorzaakt door malaria.

Indien de ziekte evolueert naar een ernstige vorm, kan die in een derde van de gevallen dodelijk zijn. Nochtans bestaan er tests om malaria in een vroeg stadium op te sporen en de behandeling te starten. Daardoor kan sterfte dus mogelijks vermeden worden. En dat is onaanvaardbaar.

Malaria is gemakkelijk te behandelen. De meest efficiënte medicatie geneest malaria in amper drie dagen tijd. Maar die medicatie is niet overal beschikbaar en vaak zijn de getroffen regio’s heel onbereikbaar. Ook in het voorkomen van de ziekte staan we voor een uitdaging: geïmpregneerde muggennetten zijn nog steeds de meest doeltreffende manier van voorkomen gestoken te worden, maar zijn niet te betalen door de arme bevolking.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Malaria is de meest voorkomende ziekte die we in onze projecten bestrijden. Wereldwijd behandelden onze teams in 2017 meer dan 2,5 miljoen malariapatiënten. We richten ons vooral op moeilijk bereikbare regio’s in de gebieden waar malaria vaak voorkomt, zoals Zuid-Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek of DR Congo. Om die afgelegen, of onveilige regio’s, te bereiken, maken we gebruik van mobiele klinieken of geven we training en materiaal aan lokale gezondheidscentra.

Daarbij zijn snelle en nauwkeurige malariatests essentieel: een vroege diagnose vermijdt niet alleen dat de ziekte evolueert naar een ernstige vorm die dodelijk kan zijn, bovendien worden er op die manier alleen patiënten behandeld die echt aan malaria lijden, en wordt geneesmiddelenresistentie beperkt.

Ook structureel blijven we de strijd aangaan tegen malaria. Onderzoek door Artsen Zonder Grenzen op het terrein heeft mee het meest efficiënte medicijn aangetoond. Vervolgens hebben we bij de bepaalde Afrikaanse regeringen erop aangedrongen om hun behandelingsprotocollen te wijzigen in het voordeel van dat medicijn.

Toegang tot doeltreffende geneesmiddelen in die landen zal een fatale progressie kunnen verhinderen en de angstwekkend hoge ziektesterfte kunnen doen dalen.

Twitter
Facebook
Stories
don