Médias sociaux

Open the menu

Nieuwe veiligheidsmaatregelen brengen honderden migranten in Brussel in gevaar

De politieacties van de voorbije weken duwen honderden migranten in de illegaliteit en beperken hun toegang tot medische zorg en andere basisbehoeften. Dat klagen de organisaties aan die werkzaam zijn in de Humanitaire Hub in het Brusselse Noordstation. De organisaties vragen aan de regering om deze politiek van criminalisering, waarbij mensen afgeschrikt worden een beroep te doen op de enige humanitaire diensten die er voor hen zijn, te stoppen.

Speelbal van politie-acties

Uit getuigenissen van de vluchtelingen in de hub blijkt dat zij de speelbal zijn van politie-acties die hen dwingen het Maximiliaanpark te verlaten, nadat ze eerder al uit het Noordstation gezet werden. Dit gebeurt zowel in het midden van de nacht, ’s morgens vroeg en overdag. Die mensen leven met de constante angst om opgepakt te worden en worden voortdurend uit hun slaap gehouden.

“Dit zijn mensen die al in nood verkeren en gestigmatiseerd worden. De meesten onder hen hebben traumatische ervaringen beleefd tijdens hun vlucht. Ze hebben niet alleen hulp maar ook menselijke waardigheid nodig. Het is niet door hen weg te jagen uit het Noordstation en het Maximiliaanpark, dat ze verdwijnen. Je duwt hen integendeel nog dieper in de clandestiniteit, maakt ze nog kwetsbaarder en onmenselijker,” zegt de coördinator van Hub, Cristian Reynders. 

Meer klachten over angst

Sinds het begin van de activiteiten in de Hub in het Noordstation op 8 januari 2018, komen er elke dag gemiddeld 200 mensen langs voor medische hulp, mentale zorg, kleren, herstellen van familiebanden en sociaal-juridisch advies. Sinds 7 mei – de dag waarop de politieacties rond het Noordstation intensiever werden – is het aantal consultaties in de hub met 30 à 35 procent teruggelopen. Het aantal dagelijkse medische consultaties is zelfs gehalveerd, terwijl de noden er nog steeds zijn. Klachten over slaaptekort door politieoperaties, stress en angst zijn dan weer fors gestegen.

“Met de intensivering van de politiecontroles en arrestaties van de laatste weken toont de regering nogmaals aan dat ze volhardt in symptoombestrijding van een fenomeen dat een structurele en menselijke aanpak vraagt,” zegt Pierre Verbeeren, directeur bij Dokters van de Wereld. “Men moet dringend stoppen met de criminalisering van migranten en het echte probleem aanpakken door een waardige opvang te organiseren die hen in staat stelt een geïnformeerde keuze te maken over hun toekomst.”

De Humanitaire Hub

De Humanitaire Hub is een samenwerking tussen verschillende organisaties die een antwoord biedt op de noden van migranten: Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Burgerplatform voor steun aan de Vluchtelingen, CIRE, Vluchtelingenwerk Vlaanderen.