Sterftecijfer in Centraal-Afrikaanse Republiek wijst op humanitair drama

[persbericht] - 13|12|2011 - Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek verkeert in een permanente medische crisis. Vier studies van Artsen Zonder Grenzen in de laatste achttien maanden tonen aan dat het sterftecijfer in sommige regio’s driemaal hoger ligt dan de drempel om van een ‘humanitaire crisis’ te spreken. De hoge cijfers wijzen op een problematische situatie, want in de regio’s met de hoogste sterftecijfers zijn er geen conflicten of hoge aantallen vluchtelingen.

© Anna Surinyach / MSF

Met 48 jaar heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek de tweede laagste levensverwachting in de wereld. Het land kent ook het op vier na hoogste sterftecijfer door infecties en parasitaire ziektes. De voornaamste redenen voor de vele sterfgevallen zijn seizoensgebonden epidemieën, de economische recessie, het gewapend conflict, de vele vluchtelingen, en het erbarmelijke gezondheidssysteem.

In haar nieuw rapport Central African Republic: State of Silent Crisis besluit Artsen Zonder Grenzen dat er niet voldoende hulp is voor de enorme medische nood. Uit het rapport blijkt dat meer organisaties meer hulp moeten bieden om grotere delen van de bevolking te bereiken.

“Jaren van politieke en militaire instabiliteit hebben het gezondheidssysteem verscheurd. Er zijn enorme organisatorische problemen en een gebrek aan veiligheid in de noordelijke en oostelijke regio’s. Dat heeft een catastrofaal effect op de volksgezondheid. Hier komen de alarmerende sterftecijfers vandaan”, zegt Olivier Aubry, landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. “Vorig jaar in juli was de sterfte bij kinderen onder de vijf jaar in Camot driemaal hoger dan die bij dezelfde groep kinderen in het vluchtelingenkamp van Dadaab in Kenia, waar de Somalische vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden moeten leven.”

Het rapport toont echter aan het engagement van de regering en van de internationale gemeenschap de verkeerde kant opgaat. De regering schroefde, net zoals de internationale donoren, haar investeringen in de gezondheidszorg terug. De humanitaire hulp kon de medische crisis niet kon tegenhouden. Ondanks de grote nood lijken zowel de regering als de internationale donoren steeds minder te doen voor gezondheidszorg in het land.

Artsen Zonder Grenzen roept alle actoren, de regering en de internationale gemeenschap, op hun medische hulp aan de bevolking uit te breiden. Als oude modellen van hulp niet blijken te werken, moeten er nieuwe modellen gezocht worden.

Artsen Zonder Grenzen in Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in Centraal-Afrikaanse Republiek. Eind 2010 werkten er 1.243 medewerkers in het land. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er negen ziekenhuizen en 36 gezondheidsposten. In bijna alle gevallen werkt Artsen Zonder Grenzen in structuren van het ministerie van Volksgezondheid om zo nauw mogelijk te kunnen samenwerken. In 2010 verzorgden we 582.253 patiënten poliklinisch en 24.185 patiënten werden gehospitaliseerd.

* De sterftegraad wordt gebruikt om een humanitaire crisis te definiëren. De drempel om te spreken van noodsituatie ligt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie boven 1 op 10.000 doden per dag.

© 2015 AZG - Gewijde-Boomstraat, 46 1050 Brussel - Tel: 02/474 74 74 - IBAN: BE73 0000 0000 6060 - BIC: BPOTBEB1