Sociale media

Open the menu

Cholera-epidemie in Jemen dreigt nog te verergeren

Er is dringend meer hulp nodig om de cholera-epidemie in Jemen te bestrijden. Het aantal patiënten in het district Abs, in het gouvernement Hajjah, is al sinds eind maart schrikbarend hoog.

Verpleegkundige María José Blanco onderzoekt kinderen met een mobiele kliniek in vluchtelingenkampen rond Abs. © Gonzalo Martinez
Verpleegkundige María José Blanco onderzoekt kinderen met een mobiele kliniek in vluchtelingenkampen rond Abs. © Gonzalo Martinez

In het cholerabehandelcentrum van Artsen Zonder Grenzen in Abs worden er dagelijks tot wel 462 mensen opgenomen – meer dan in elke andere plaats in Jemen.

Cholera blijft zich verspreiden

Schoon water en goede sanitaire voorzieningen zijn cruciaal om het probleem bij de bron aan te pakken. ‘De sanitaire voorzieningen in het district Abs zijn extreem slecht en er is niet genoeg toegang tot schoon drinkwater,’ zegt programmamanager Gabriel Sánchez.

‘Dit is een belangrijke reden waarom de cholera-epidemie zich zo snel kan verspreiden. Huizen moeten ontsmet worden en waterbronnen met chloor gezuiverd. Daarnaast moeten er waterpunten komen en plekken waar veel mensen samenkomen – markten, busstations – moeten regelmatig schoongespoten worden. De situatie is zeer zorgelijk. Als we niet snel handelen, wordt deze humanitaire crisis de komende weken en maanden alleen maar erger.’

Zorgsysteem ingestort

In Jemen zijn door de aanhoudende burgeroorlog veel mensen op de vlucht. Het gouvernement Hajjah vangt meer gevluchte mensen op dan elk ander deel van Jemen. Er leven ruim 376.000 vluchtelingen bovenop een bevolkingsaantal van 2 miljoen. Een kwart van de vluchtelingen woont in Abs, vaak op afgelegen plekken waar de kans op luchtaanvallen of ander geweld kleiner is.

Het zorgsysteem is grotendeels ingestort. Al voor de cholera-epidemie zagen teams van Artsen Zonder Grenzen in het gebied uitbraken van mazelen, kinkhoest en malaria.

Nadat eind maart cholera uitbrak in het district Abs schaalde Artsen Zonder Grenzen haar hulp onmiddellijk op. Tot nu toe hebben medische teams ruim 12.200 patiënten behandeld in het gebied, een vijfde van het totale aantal patiënten van Artsen Zonder Grenzen in 9 gouvernementen (60.631 op 5 juli).